Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Chainless: Inovatívne riešenie bicykla, ktorý sa zbavil reťaze

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 4. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak ste si mysleli, že taká bežná vec, akou sú isto bicykle, sa nedá ešte nejakým spôsobom vylepšiť, opak je pravdou. A to nielen v dizajne, ale aj v praktickom použití. Napríklad taká reťaz bicykla, musí byť premazaná, no všetkého čoho sa dotkne potom zašpiní. Nad tým sa zamyslel aj vývojár Sean Chan z Venice v štáte Florida a prišiel so zaujímavým riešením kompaktného bicykla, ktorý sa reťaze doslova zbavil.

Bicykel Chainless už na prvý pohľad vyzerá netradične a márne by ste na ňom hľadali akúkoľvek reťaz. Pohon je totiž vyriešený tak, že kľuky s pedálmi sa nachádzajú na zadnom kolese bicykla, čomu je prispôsobený aj posed jazda. Sedlo je totiž posunuté viac dozadu nad zadné koleso, aby bolo šliapanie do pedálov pohodlné.

Bicykel Chainless nepotrebuje pre svoj pohon reťaz, kľuky s pedálmi sú totiž zabudované do jeho zadného kolesa

Ďalším zaujímavým prvkom bicykla je systém Rapid Turning, ktorý pri aktivácii umožňuje otáčanie zadného kolesa vzhľadom k rámu bicykla, tak ako to robí predné koleso na normálnych bicykloch. Vďaka tomuto systému môže jazdec rezať aj ostré zákruty a otáčať sa na veľmi malom priestore. Bicykel Chainless môže mať pritom pevný rám, ale existuje aj jeho skladacia verzia. Bicykel sa v tomto prípade dá, s pomocou systému so zaisťovacou páčkou v strede rámu, zložiť alebo rozložiť do 15 sekúnd.

K dispozícii je aj verzia bicykla Chainless so skladacím rámom

Inovatívny bicykel Chainless s pevným alebo skladacím rámom je v súčasnosti predmetom start-up kampane na portáli Kickstarter. K dispozícii sú rôzne farebné varianty s veľkosťami kolies 20, 24 a 26 palcov. Záložné ceny sa začínajú od 799 dolárov, pričom predpokladaná maloobchodná cena bicykla by mala byť 1000 dolárov. V prípade, že sa nájde sotatok finančných prostriedkov a všetko pôjde podľa plánu výrobcu, prvé bicykle by mali byť zasielané podporovateľom kampane v novembri tohto roka.

Bicykel Chainless bude dostupný v rôznych farbách