Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Domino's bude v Európe rozvážať pizzu pomocou pozemných robotov

Domino's bude v Európe rozvážať pizzu pomocou pozemných robotov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 4. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci to vyzerá tak, že autonómna donášková služba prostredníctvom lietajúcich dronov má veľký potenciál, spoločnosť Domino's sa takpovediac drží pri zemi a pre dodávky pizze zvolila pozemné donáškové roboty od firmy Starship Technologies. Tie začnú jazdiť po uliciach vybraných európskych miest.

Autonómne donáškové roboty spoločnosti Starship Technologies sa pohybujú na šiestich kolesách a vďaka elektrickému pohonu sú schopné dodať tovar zákazníkom žijúcim v dosahu 3,2 kilometra. Robot sa dokáže pohybovať maximálnou rýchlosťou 16 km / h, ale jeho bežný operačný režim je v rýchlosti 6 km / h, čo je ekvivalent k ľudskej chôdzi.

Spoločnosť Domino's nasadí do vybraných európskych miest autonómne donáškové roboty pre rozvoz pizze

Starship Technologies v decembri minulého roka úspešne dokončila prvú online objednávku potravín pomocou jedného zo svojich samostatne riadených robotov a teraz sa do hry chystá zapojiť aj spoločnosť Domino's. Nové partnerstvo prinesie autonómnu donáškovú službu pizze v okruhu 1,6 kilometra od vybraných prevádzok Domino's v Nemecku a Holandsku.

Autonómne donáškové roboty poskytne pre sieť pizzérií Domino's spoločnosť Starship Technologies

Zo začiatku budú roboty sprevádzané aj ľudským pracovníkom, ktorý bude kontrolovať dodávku a môže zasiahnuť v prípade, žeby sa niečo pokazilo. Táto iniciatíva spoločnosti Domino's je súčasťou jej projektu Robotic Unit, ktorý zastrešuje predchádzajúce pokusy o autonómne donáškové roboty a drony.

Autonómne donáškové roboty rozšíria už aj tak veľkú flotilu donáškových prostriedkov spoločnosti Domino's

Nové roboty doplnia už existujúce spôsoby donášky firmy Domino's, vrátane automobilov, skútrov a elektrických bicyklov, čo zaistí, že zákazník môže získať horúcu a čerstvú pizzu, kdekoľvek sa nachádza. A keďže Domino's plánuje v nasledujúcich rokoch rásť a bude problém nájsť dostatok vodičov, musí už teraz riešiť iné spôsoby, akým je napríklad aj takýto autonómny donáškový robot.