Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bikefitting: Kalibrovanie bicyklov na mieru pre rekreačných aj profesionálnych jazdcov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ten, kto si aspoň raz v živote vybral auto vie, že to nie je jednoduché, aby mu sadlo úplne na mieru. S bicyklom je to však ešte o niečo komplikovanejšie. Má totiž množstvo parametrov, ktoré treba zladiť s vaším telom. Našťastie i v tomto smere pomáhajú technológie, povedzme aj taký Bikefitting, o ktorom si viac povieme práve teraz.

Niektoré moderné predajne bicyklov už dnes prinášajú službu, vďaka ktorej môžu cyklistom doslova ušiť nový bicykel na mieru, prípadne aj upraviť starší. Za všetkým sú špecializované stroje, ku ktorým patrí aj systém Bikefitting.

„Tento merací systém umožňuje nastavenie posedu na akomkoľvek type bicykla, to znamená cyklistovi vieme nastaviť správny posed na cestnom bicykli, horskom bicykli, ale aj na časovkárskom bicykli,“ vysvetľuje pán Róbert Hudok, Paul Lange Oslany.

Stroj je zložený z hlavnej jednotky, ktorá v sebe ukrýva niekoľko meracích senzorov. Má výškovo nastaviteľné sedadlo, ktoré sa môže pohybovať aj horizontálne, nastaviteľné riadidlá a pedálové kľuky. Všetko sa pritom začína výberom správneho rámu bicykla, pri ktorom sa vychádza z fyziologických rozmerov cyklistu. Pri základnom meraní sa berie do úvahy aj výška postavy.

„Avšak to najpodstatnejšie je výška torza, je to potom výška rozkroku a potom je to samozrejme dĺžka končatín. Pretože dá sa povedať tieto tri parametre v najväčšej miere ovplyvňujú celkový posed na bicykli.“

Odborný personál pomáha cyklistovi nájsť na stroji správnu polohu a upravuje výšky jednotlivých komponentov, tak aby sa cítil pohodlne. Systém Bikefitting je pritom prepojený s rozsiahlou databázou viacerých výrobcov bicyklov a komponentov, v ktorej sa nachádzajú tisíce položiek. Databáza spolupracuje s inteligentným softvérom, ktorý z nej počas meraní cyklistu vyberá vhodné komponenty. No merania môžu ísť ešte do väčšej hĺbky, čo ocenia najmä vášniví nadšenci cyklistiky a dokonca aj profesionáli.

Bikefitting: Kalibrovanie bicyklov na mieru pre rekreačných aj profesionálnych jazdcov

„Čo dokáže ešte ten prístroj v reálnom čase je aktuálna wattáž, pretože tento bicykel je pripojený na odporovú jednotku. V reálnom čase dokážeme vlastne mu zmeniť záťaž a samozrejme telo sa inak správa pri rôznej záťaži.“

Meria sa i aktuálna kadencia šliapania do pedálov, čo cyklistovi môže pomôcť používať správne prevody. Jednoducho, aby dosiahol ideálny počet otáčok za minútu. Pedálový analyzátor môže pritom cyklistovi pomôcť odstrániť nedostatky pri šliapaní.

„V reálnom čase tak dokáže vidieť, či nejakým spôsobom ľavá alebo pravá noha nemá nejaké rôzne disproporcie. To potom v reálnom čase vidíme na obrazovke a v podstate akým spôsobom sa odchyľuje od osi pedála.“

Najmä pokročilí a profesionálni cyklisti však pre úplné vyladenie svojho bicykla môžu siahnuť po najvyššej úrovni meraní, za ktorými stoja sofistikované technológie.

„Na telo jazdca lepíme snímače, ktoré sú snímané postranným laserom, ktoré potom samotný softvér v reálnom čase vyhodnocuje. Sú to uhly jednotlivých končatín ľudského tela, ktoré by mali byť v nejakej tolerancii. A pokiaľ vybočujú z nejakého rámca doporučeného, tak potom samozrejme sa snažíme nejakým spôsobom čo najlepšie dopasovať pozíciu jazdca na bicykli, ako je výška sedla alebo teda pozícia riadítok.“

Dôležité je samozrejme aj správne sedlo, pretože práve na ňom strávi cyklista prevažnú časť času. Nie každému však môže vyhovovať to, ktoré už na svojom bicykli má. Aj na to je však liek.
„Jedná sa tu o veľmi jednoduchú technológiu, kde cyklistovi zmeriame vzdialenosť sedacích kostí. Cyklista má na výber naozaj niekoľko šírok, štandardne je to od 132 po 152 milimetrov,“ dodáva pán Róbert Hudok, Paul Lange Oslany.

Základné merania so systémom Bikefitting pritom zaberú približne pol hodinu a sú dostačujúce najmä pre rekreačných jazdcov. Pokročilé merania pre tých, ktorí berú cyklistiku vážnejšie, zaberú aj niekoľko hodín. Tento čas sa im však vráti v podobe vyváženého bicykla po všetkých stránkach a pritom sa čo to dozvedia o technike svojej jazdy. A práve to by sa potom mohlo premietnuť do lepších výkonov a celkovo do dobrého pocitu z jazdy a zo samého seba.