Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pevný Bluetooth zámok Bisecu znehybní predné koleso bicykla

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existujú rôzne Bluetooth zámky na bicykel, ktoré sa dajú automaticky odomknúť a zamknúť ak sa nachádzajú v dosahu smartfónu používateľa, no tí ich stále musia so sebou prenášať, ak chcú svoj bicykel zaparkovať a zabezpečiť. Kórejskí vývojári však prišli s novým nápadom Bluetooth zámku na bicykel s názvom Bisecu, ktorý zostáva stále namontovaný na prednom kolese.

Zámok Bisecu je v podobe valcovitého zariadenia, ktoré je vyrobené z hliníkových zliatin odolných proti poveternostným vplyvom. Váži len 350 gramov a prvotná montáž na upínač predného kolesa by mala zabrať do 10 minút. Potom tam zámok zostane už natrvalo a pomocou prenosovej technológie Bluetooth LE môže bezdrôtovo komunikovať s mobilnou aplikáciou pre systémy iOS či Android.

Bluetooth zámok na bicykel Bisecu sa montuje na predné koleso

Keď jazdec odchádza od svojho odstaveného bicykla, zámok na základe znižujúceho sa Bluetooth signálu zo smartfónu automaticky uzamkne predné koleso, ktoré sa tak nedá vôbec otáčať. Ak by sa aj tak niekto pokúsil bicykel ukradnúť, odradiť by ho mohol zabudovaný pohybový senzor, ktorý spustí zvukový alarm so silou 100 decibelov a navyše zámok informuje používateľa o pokuse o krádež prostredníctvom notifikácie v sprievodnej aplikácii.

Pri návrate používateľa k bicyklu sníma zámok Bluetooth signál smartfónu a automaticky odomkne predné koleso bicykla. Ak sa jazdec nachádza v blízkosti bicykla, môže tiež cez aplikáciu zámok odomykať alebo uzamykať manuálne. Aplikácia navyše pomocou počítania otáčok kolesa pri jazde zobrazuje rýchlosť a prejdenú vzdialenosť, spolu so sklonom svahu.

Zámok Bisecu zostáva napevno na prednom kolese a odomyká sa alebo zamyká sa automaticky cez detekciu Bluetooth signálu smartfónu, alebo tiež manuálne cez sprievodnú mobilnú aplikáciu

Zabudovaná lítium-iónová batéria by mala na jedno nabitie cez USB port vydržať asi šesť mesiacov používania. Ak je batéria vybitá, aplikácia o tom informuje používateľa. Zámok je možné otvoriť aj manuálne cez kód pomocou integrovaného tlačidla.

Bluetooth zámok Bisecu chcú vývojári dať na start-up portál Kickstarter v druhom štvrťroku tohto roka. Zatiaľ nie sú známe žiadne informácie o cene, ani o požadovanej sume pre rozbehnutie sériovej výroby.

Pri neoprávnenej manipulácii s bicyklom spustí zámok Bisecu hlasný zvukový alarm a používateľovi zašle na smartfón výstrahu