Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Maticový systém posúva zabezpečenie bicyklov na novú úroveň

Maticový systém posúva zabezpečenie bicyklov na novú úroveň
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Väčšina ľudí odstaví a zamkne svoj bicykel vo vzpriamenej polohe tak, že sa s ním nedá pohnúť, až dokým nebude odomknutý. Toho využíva aj nový systém komponentov proti krádeži NutFix od spoločnosti Abus. Slúži pre zabezpečenie kolies alebo sedla bicykla tak, že jediný spôsob ako ho odstrániť, je otočenie celého bicykla na bok.

NutFix nahrádza existujúcu svorku držiacu sedadlo bicykla a taktiež rýchlo uvoľňujúce páky alebo matice na kolesových nápravách. Systém využíva vlastné špeciálne matice, ktoré zabezpečia sedadlo a kolesá proti odmontovaniu prípadným zlodejom. Matice sú zakryté krytmi z eloxovaného hliníka. Dokiaľ zostane bicykel vo vzpriamenej polohe, krytky na maticiach budú pevne držať a matice zostanú neprístupné.

Maticový systém NutFix chráni komponenty bicykla pred ich odmontovaním prípadným zlodejom

Ako náhle však používateľ položí svoj bicykel na bok, blokovací kolík vo vnútri každého krytu sa vysunie a odpojí. Krytka sa tak bude dať odstrániť a uvoľní prístup k matici. Potom už len stačí, aby mal používateľ bežný montážny kľúč pre otočenie matice a uvoľnenie kolesa či sedadla bicykla. Je to výhodnejšie oproti iným bezpečnostným systémom pre uzamykanie komponentov, ktoré vyžadujú použitie špeciálneho náradia od výrobcu.

Špeciálna matica je chránená krytom NutFix, ktorý sa dá uvoľniť len v prípade, že sa bicykel položí na bok

Hoci bol tento špecifický bezpečnostný systém oznámený už vlani, až teraz je NutFix k dispozícii vo vybraných obchodoch. Ceny sa pritom pohybujú od 34,99 dolárov až do 69,99 dolárov v závislosti od toho, koľko bicyklových komponentov sa rozhodnete s ním ochrániť.