Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zámok na bicykel z textilného materiálu odolá bežným pokusom o krádež

Zámok na bicykel z textilného materiálu odolá bežným pokusom o krádež
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Lankové oceľové zámky na bicykel sú síce o niečo ľahšie, ako pevné zámky z pevnej ocele, no dajú sa ľahko prestrihnúť a majú tendenciu za zamotať. Alternatívou môže byť ešte aj tiež dosť ťažká oceľová reťaz, alebo inovatívny lanový zámok, ktorý nahradil oceľ za materiály založené na textíliách, ktoré sú však dostatočne odolné voči prestrihnutiu či prerezaniu.

Tento špeciálny lanový zámok nesie názov tex-lock a jeho lano sa skladá z piatich vrstiev rôznych druhov materiálov založených na textíliách, ktoré výrobca presne nešpecifikuje. Známe je však to, že prostredný materiál lanového zámku je odolný voči prepíleniu a je obalený ďalšími vrstvami materiálov, ktoré sú odolné voči prestrihnutiu, sú ohňovzdorné, odolné voči vode a vonkajší materiál dokáže odpudzovať nečistoty.

tex-lock je lanový zámok vyrobený z kombinácie vrstiev materiálov založených na textíliách

Na oboch koncoch lana sú umiestnené krúžky z temperovanej ocele, ktoré možno spojiť dokopy buď masívnym oceľovým zámkom v tvare písmena U, alebo visacím zámkom. Závisí to od vybranej dĺžky zámku tex-lock. Výrobca plánuje do budúcnosti do lana zakomponovať aj vrstvu vodivých vlákien spolu s nejakou elektronikou. Vďaka tomu by zámok tex-lock mohol zaslať majiteľovi upozornenie, ak sa niekto cudzí pokúša so zámkom manipulovať.

Lanový zámok tex-lock je ľahký a mal by odolať bežným nástrojom, ktoré používajú zlodeji bicyklov

Lanový zámok tex-lock by mal byť údajne podstatne ľahší ako oceľová reťaz alebo kábel, pričom je ho oveľa ťažšie prekonať za použitia tradičných nástrojov, ktoré zlodeji bicyklov používajú. Je tiež veľmi flexibilný a nemá tendenciu sa skrúcať, takže používateľ s ním vie ľahšie narábať.

Zámok tex-lock je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať zástavou v sume 78 EUR za kratší model lana. Dlhšie modely sú k dispozícii za vyššiu finančnú podporu. V prípade úspechu kampane a bezproblémovej výroby by sa prvé kusy zámku tex-lock mohli hojdať na bicykloch podporovateľov kampane už v auguste tohto roku.

Lanový zámok tex-lock bude k dispozícii vo viacerých dĺžkach s rôznymi veľkosťami oceľových krúžkov pre upevnenie visacích alebo masívnych zámkov