Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zariadenie pre strešný nosič, ktoré prepraví bicykle hore kolesami

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mnohí používatelia automobilových nosičov na bicykle už zrejme zistili, že tieto nosiče nemusia byť kompatibilné so všetkými typmi bicyklov a pekne sa potrápia ak chcú napríklad upevniť horský bicykel so širokými kolesami. Existujú rôzne adaptéry pre rôzne šírky pneumatík, no nie všetky systémy sú kompatibilné so všetkými typmi strešných nosičov.

Aj to bol zrejme jedným z dôvodov, prečo sa austrálski cyklisti Stefan Wrobel a Sean Stoney rozhodli vyvinúť strešný nosič Upside Rack. Jeho zrejmou výhodou oproti bežným nosičom je to, že by sa na neho mal dať upevniť takmer akýkoľvek typ bicykla, pretože na akomkoľvek strešnom nosiči je bicykel otočený hore kolesami.

Zariadenie Upside Rack pre strešné nosiče pomôže v preprave bicyklov hore kolesami

Stačí ak používateľ zariadenia Upside Rack upevní gumový pásik na zadnom konci okolo sedla bicykla a potom rozloží konštrukciu z eloxovaného hliníka v tvare písme Y dopredu a upevní konce na riadidlá bicykla. Keď je všetko nasadené tak ako má, bicykel sa spolu s Upside Rack otočí naopak a umiestni na strešný nosič na automobile. Vrcholy svoriek na riadidlách sa pripoja na krížovú lištu a hák na zadnej strane sa posúva dopredu, dokiaľ nezapadne do zadnej koľajnice. Všetko sa napokon dotiahne a zaistí tak, aby bicykel držal na svojom mieste.

Zariadenie Upside Rack je vyrobené z eloxovaného hliníka

Celý proces by pritom podľa vývojárov nemal trvať dlhšie ako 20 sekúnd. Používatelia môžu namontovať zariadenie smerujúce bicykel dopredu alebo dozadu, vďaka čomu môžu byť na strešnom nosiči v striedavých smeroch umiestnené dva alebo aj viac bicyklov. Zariadenie Upside Rack si pritom prešlo sériou testov, takže by nemalo odletieť ani v prípade, ak auto prípadne nabúra.

Montáž zariadenia Upside Rack na bicykel a jeho umiestnenie na strešný nosič by mal byť otázkou 20 sekúnd

Zariadenie Upside Rack pre strešné nosiče je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať za finančnú podporu v hodnote 165 austrálskych dolárov (okolo 116 EUR), predpokladaná maloobchodná cena je stanovená na 220 AUD (cca 155 EUR). V prípade úspechu kampane by mali byť zariadenia zasielané podporovateľom v priebehu apríla 2017.

Zariadenie Upside Rack by malo byť kompatibilné s akýmkoľvek strešným nosičom