Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Číne vyrazil na cesty prototyp autobusu, ktorý jazdí priamo ponad automobily

V Číne vyrazil na cesty prototyp autobusu, ktorý jazdí priamo ponad automobily
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 8. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Len pár mesiacov späť bol predstavený koncept elektrického autobusu, ktorý prepravuje pasažierov vo vyvýšenej kabíne priamo ponad jazdiace automobily. Jeho prototyp v plnej veľkosti mal byť pritom predstavený v júli, no málokto čakal, že sa naozaj dostane na cesty tak skoro. No koncept spoločnosti Transit Explore Bus (TEB) sa stáva realitou a tento zaujímavý elektrický autobus môže pomôcť s riešením znečistenia v čínskom severe už v prvej fáze testovania.

Ak príde na myšlienky, ako vyriešiť dopravné zápchy a znečistenie ovzdušia v mestách, máloktoré sa zdajú byť také odvážne, ako elektrický autobus Elevated Transit Bus (ETB). Autobus sa rozkladá ponad dva jazdné pruhy a pohybuje sa po koľajniciach na oboch stranách cesty. To umožní bezproblémový pohyb ostatných vozidiel na ceste pod autobusom, ktoré môžu mať výšku do 2 metrov.

Elevated Transit Bus môže cestovať rýchlosťou až 60 km / h a cestujúci do neho nastupujú prostredníctvom rámp, ktoré sa rozkladajú na autobusových nástupištiach. Samotný elektrický autobus by pritom mohol nahradiť až 40 bežných autobusov, ušetriť až 800 ton pohonných hmôt a znížiť emisie oxidu uhličitého až o 2480 ton ročne. To všetko za asi 16 percent prevádzkových nákladov metra.

V Číne bol prvýkrát testovaný prototyp elektrického autobusu v reálnej veľkosti, ktorý prepravuje cestujúcich ponad prechádzajúce automobily

Spoločnosť Transit Explore Bus v máji demonštrovala malý funkčný model autobusu ETB na výstave China Beijing International Hig-Tech Expo (CHITEC). Prototyp v plnej veľkosti mal naplánovaný začiatok testov na júl alebo august, čo sa nakoniec aj podarilo. Autobus označený ako TEB-1 sa 2. augusta vydal na prvú jazdu na skúšobnej dráhe v Quihuangdao v čínskej provincii Che-pej.

Počas testovacej jazdy sa kontroloval brzdový systém, spolu s výkonom a spotrebou energie. Hoci prvý model má dostatočnú prepravnú kapacitu len pre 300 cestujúcich, spoločnosť TEB by chcela dosiahnuť kapacitu pre až 1400 cestujúcich. Podľa správy z čínskych Xinhua News získal už tento elektrický autobus záujem zo strany vlád v Brazílii, Francúzsku, Indii a Indonézii.

Funkčný model elektrického autobusu Elevated Tranist Bus bol predstavený na výstave CHITEC v máji tohto roku