Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotická batožina Olive vás zvezie kde len budete chcieť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ťahať bežnú cestovnú batožinu na kolieskach po veľkých letiskách, autobusových a vlakových staniciach môže byť únavné. V poslednej dobe prebehlo množstvo pokusov, ktoré sa snažia zmierniť túto prácu v podobe skladacích skútrov a batožín, ktoré môžu samé sledovať smartfón svojho majiteľa. Najnovší počin v podobe robotickej batožiny Olive však kombinuje tieto dve veci dokopy.

Robotická batožina Olive síce môže vyzerať ako štandardná cestovná batožina, no disponuje samostatne vyrovnávajúcim sa pohybovým systémom, ktorý udržuje stabilitu prostredníctvom 3D akcelerometrov a gyroskopov počas jazdy na dvoch kolesách. Zabudované stereoskopické kamery dokážu vybudovať vizuálnu mapu okolia a batožina sama môže sledovať svojho majiteľa pomocou špeciálnych algoritmov dokonca aj v preplnených prostrediach.

Robotická batožina Olive dokáže nasledovať svojho majiteľa pomocou vyvažovacieho gyroskopického systému

Cestovná batožina Olive môže používateľovi zaslať pripomenutie, aby sa poponáhľal, ak zostáva málo času k miestu určenia. Má tiež zabudovanú váhu, ktorá varuje pri prekročení povolenej hmotnosti. Ak je cesta k cieľu dlhá alebo zostáva málo času, môže sa Olive premeniť na dvojkolesový prepravný prostriedok s vyvažovaním, ako poznáme napríklad u Segway vozidlách. Batožina prevezie majiteľa k cieľu rýchlosťou chodca. Vstavaná batéria môže slúžiť aj pre nabíjanie mobilných zariadení.

Robotická cestovná batožina pre svoju orientáciu využíva stereoskopické kamery a algroritmus, ktorý zaistí jej plynulý pohyb aj v preplnených prostrediach

Robotická batožina Olive sa spája s mobilnými zariadeniami prostredníctvom Wifi alebo Bluetooth pripojenia. Sprievodná aplikácia poskytne používateľovi plnú kontrolu nad batožinou. Napríklad prostredníctvom GPS a 3G / 4G sa dá batožina vyhľadať či sledovať, a disponuje tiež automatickým zámkom s technológiou NFC, ktorý sa dá na diaľku uzamknúť a pošle výstražnú správu, pokiaľ sa ho niekto pokúsi narušiť.

Robotická batožina Olive môže svojho majiteľa previesť na miesto určenia

Spoločnosť Ikap Robotics minulý mesiac v Mníchove vyhrala prvé miesto v súťaži Automatica Start-up World Competition 2016 v sekcii Service Robotics. V súčasnej dobe spoločnosť hľadá investície a prípadnú spoluprácu pre ďalší vývoj a výrobu tejto robotickej cestovnej batožiny. Zatiaľ nie je známa informácia o cene ani dostupnosti.

Robotická batožina Olive posúva inteligentné cestovanie na novú úroveň