Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vďaka Leka Smart Toys vaše deti môžu vyučovať hračky

Vďaka Leka Smart Toys vaše deti môžu vyučovať hračky
Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
26. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Interaktívne hračky sa začínajú rozširovať, spolu s možnosťami osadzovať do malých zariadení výkonné čipy a plnofarebné displeje. Niečo podobné spravili aj vývojári z Leka a vytvorili hračku s rovnomenným názvom.

Nápad je na prvý pohľad veľmi jednoduchý, Leka je plastová guľa, v ktorej je umiestnený displej a systém senzorov svetiel a motorčekov. Táto vnútorná konštrukcia umožňuje hračke kotúľať sa, nečakane meniť smer a zobrazovať základné emócie na displeji. Leka obsahuje aj reproduktory, či pohybové a dotykové senzory.

S dieťaťom sa tak hračka dokáže nielen porozprávať, ale aj hrať rôzne hry, napríklad na skrývačku. Vo vnútri sú k tomu všetkému ešte osadené rôznofarebné LED diódy, ktoré môže dieťa dotykom akoby zhasínať, čo môže byť postupne sťažované, napríklad pohybom gule.

Robotická hračka od Leka Smart Toys prináša deťom množstvo možností interakcie a zábavy

Samotní tvorcovia tvrdia, že k vytvoreniu robotickej hračky Leka ich priviedla myšlienka vytvoriť vhodnú pomôcku pre autistické deti. Tie omnoho ľahšie komunikujú s nekonečne trpezlivou robotickou hračkou ako s deťmi či terapeutmi. Leka s nimi komunikuje a dáva im úlohy ktoré im pomáhajú pochopiť interakciu so skutočným svetom. Mnohí rodičia uviedli, že boli veľmi prekvapení ako rýchlo sa dieťa dokázalo s robotom „skamarátiť“. A táto hračka autistické deti motivovala k plneniu úloh, ktoré ich nevedeli ani sami rodičia, či terapeuti presvedčiť, alebo namotivovať urobiť.

Robotická hračka Leka sa ukázala byť vhodným zariadením aj pre deti s autizmom

Ku guľatému kamarátovi pridali výrobcovia aj aplikáciu pre tablet, ktorá rozširuje možnosti robotickej hračky. Vďaka nej sa do hrania môže zapojiť viac ľudí, či už detí alebo rodičov. Dá sa pomocou nej ovládať robot a nastavovať úrovne a typy hier.

Zaujímavosťou je aj to, že vďaka vstavanej kamere dokáže robot rozoznávať základné predmety a poprosiť dieťa, aby mu ich prinieslo. Tak napríklad ak zobrazí na displeji obrázok banánu, tak priložením tohto ovocia pred hračku sa rozsvieti na znak správnosti. Leka môže slúžiť aj ako nočné svetlo, budík či časovač.

Čo dodať, už prvé testy ukázali, že vďaka Leka robotickému kamarátovi sa výrazne zjednodušila starostlivosť o deti so špeciálnymi potrebami.

Funkcie robotickej hračky Leka rozširuje sprievodná mobilná aplikácia