Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómne donáškové roboty vyrazili do európskych ulíc

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Od tohto mesiaca sa budú môcť chodci vo Veľkej Británii, Nemecku a Švajčiarsku stretávať na chodníkoch s robotickými kuriérmi. Autonómne donáškové roboty sú súčasťou pilotného projektu spoločnosti Starship Technologies, ktorá na ňom spolupracuje s množstvom významných priemyselných partnerov.

Autonómne roboty sú určené pre dodávanie balíkov, potravín a hotových jedál pre spotrebiteľov nachádzajúcich sa v polomere 3 až 5 kilometrov. Roboty sa pohybujú v priemere na úrovni rýchlej ľudskej chôdze, teda 6 km / h, no dokážu ísť maximálnou rýchlosťou až 16 km / h. Pre autonómnu navigáciu využívajú roboty celý rad bežných kamier, 360 stupňovú kamery, infračervené a ultrazvukové senzory. Pre zachovanie bezpečnosti sú roboty monitorované operátormi v riadiacich centrách, ktorí môžu v prípade potreby prevziať nad nimi kontrolu.

Spoločnosť Starship Technologies spúšťa pilotný program donáškovej služby prostredníctvom autonómnych robotov

Spoločnosť Starship Technologies testovala svoje roboty v 12 krajinách po dobu 9 mesiacov, pričom najazdili okolo 8000 kilometrov bez nehody a obslúžili viac ako 400 000 ľudí. Pilotný projekt, ktorý štartuje tento mesiac, však poskytne prvú príležitosť otestovania robotov v skutočných dodávkach služieb a ich zavedenie pre širokú verejnosť. Projekt slúži pre lepšie pochopenie a navrhnutie robotickej donáškovej služby.

Medzi partnerov pilotného projektu patria britské potravinárske expedičné spoločnosti Just Eat a Pronto.co, nemecká kuriérska spoločnosť Hermes a nemecká maloobchodná skupina Metro. Údržbu a zabezpečenie akejkoľvek ľudskej činnosti bude mať na starosti Starship Technologies.

Donáškový robot si na svojej ceste poradí úplne sám, no dohliada na neho operátor v stredisku

Ak si zákazník v jednej z pilotných oblastí objedná niečo od jedného z partnerov online alebo prostredníctvom aplikácie, bude mať možnosť si zvoliť dodávku prostredníctvom robota Starship. Po objednávke budú zákazníci upozornení prostredníctvom mobilného telefónu, že je ich balík pripravený na dodanie a môžu si vybrať čas, kedy im ho má robot doručiť. Samotná dodávka by mala robotovi trvať 15 až 30 minút. Zákazník použije unikátny PIN kód pre prístup k veku a môže si vybrať svoj tovar. Robot sa potom vráti späť na základňu.

Veko donáškového robota je pre zákazníka prístupné len po zadaní unikátneho PIN kódu

Kombinácia prístupu cez unikátny PIN kód spolu s diaľkovým sledovaním operátorom by mala zabezpečiť obsah dodávky. Navyše má robot 9 kamier, ktoré môžu zachytiť prípadného agresora a operátor môže cez mikrofón komunikovať s ľuďmi, ktorí pristupujú k robotovi. Nechýba ani lokalizačný systém, ktorý môže robota nájsť v prípade jeho odcudzenia.

Pilotný program zo začiatku nasadí desiatky robotov v Londýne, Düsseldorfe, Berne a v jednom ďalšom nemeckom meste. V pláne je pridanie niekoľkých ďalších európskych miest, rovnako ako prvých amerických miest.

Donáškový robot od spoločnosti Starship Technologies nastupuje do reálnej testovacej služby vo vybraných európskych mestách