Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot Connie vybavený systémom Watson slúži ako poradca pre hotelových hostí

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 5. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývojári usilovne pracujú na vytvorení umelej inteligencie, ktorá by dokázala pomáhať ľuďom. Jeden z prvých sľubných výsledkov predstavuje kognitívny systém IBM Watson, ktorý sa učí z rozsiahlej databázy dát a už nejaký ten čas poskytuje rady najmä v zdravotníctve. Najnovšie sa systém Watson zapojil aj do hotelierstva, kde v jednej z najväčších sietí hotelov slúži v podobe malého robota ako poradca pre hostí.

V hoteli Hilton McLean v americkej Virgínii sa rozhodli zapojiť inovatívnu technológiu umelej inteligencie, v podobe malého robota, pomenovaného Connie. Robot zastáva funkciu obsluhy hotela, na ktorú sa zvyčajne obraciate, keď niečo potrebujete zistiť. Je to vlastne taký asistent recepcie, alebo v cudzom jazyku concierge.

„Máme príležitosť zlepšiť zážitok klientov spôsobom, aký ani nečakajú,“ hovorí pán Jim Holthouser, Global Brands Hilton Worldwide.

Connie bude pracovať po boku ľudských pracovníkov hotela a jeho cieľom je pomáhať so žiadosťami návštevníkov. Robot reaguje na otázky priateľským a informatívnym spôsobom, k čomu využíva aplikačné programové prostredie systému Watson od IBM, ktoré zahŕňa vedenie dialógu, prevod reči na text, textu na reč a identifikáciu ľudského jazyka.

„Kognitívne vlastnosti systému využívame priamo v interakcii robota s hosťami, a sú to naozaj zaujímavé skúsenosti,“ hovorí pán Jonathan Wilson, Brand Services Hilton Worldwide.

Robot Connie privíta hostí pri príchode a vie im odpovedať na otázky, ktoré súvisia s hotelovými služba a vybavením. Vďaka spolupráci s doménou WayBlazer si však vie Connie z databázy vytiahnuť aj informácie o miestnych atrakciách, reštauráciách, či obchodoch. Hosťom tak môže naplánovať cestu alebo aj privolať taxi.

„Umožní nám to prinášať nepretržité služby pre ľudí, pochopiť ich emócie a úroveň ich okamžitých potrieb,“ hovorí pán David Kenny, IBM Watson.

Čím viac robot komunikuje s hosťami, tým viac sa učí a prispôsobuje sa tak, aby mohol v budúcnosti vylepšiť svoje odporúčania. Kognitívna výpočtová technika v tejto podobe tak predstavuje novú éru interakcie strojov s ľuďmi. Môže byť pomyselným stupňom v procese vývoja umelej inteligencie a určite si svoje uplatnenie nájde i v iných oblastiach biznisu.