Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Transparentný displej zobrazí plávajúce hologramy priamo doma v obývačke

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technológia hologramov je dá sa povedať ešte pomerne v plienkach, no za posledné roky sa ich vývoj úspešne posúva bližšie k realite, čoho je dôkazom aj nedávno predstavený prototyp zariadenia HoloVit ako personálneho holografického systému. Nahrávacie súpravy a transparentná obrazovka systému HoloVit sú navrhnuté tak, aby dokázali zachytiť a premietať hologramy priamo zo smartfónov, tabletov, notebookov či televízorov.

Existuje rad technológii hologramov, niektoré z nich zahŕňajú komplexné systémy pre 3D snímanie videa, zatiaľ čo iné využívajú napríklad jednoduchý systém zrkadiel, ktoré vytvárajú ilúziu pohyblivých trojrozmerných obrazov. HoloVit je tak trochu hybrid medzi týmito dvomi technológiami, s tým, že zobrazuje plávajúce video na transparentnom displeji.

HoloVit je transparentný displej, ktorý holograficky odráža video z rôznych zariadení

Systém je navrhnutý tak, že nevyžaduje použitie projektoru alebo špeciálneho vybavenia. V istom zmysle sa práve zo smartfónu, tabletu, notebooku alebo televízora stane projektor, pretože ich displej čelí obrazovke HoloVit. Ak je nastavená optimálna vzdialenosť medzi zariadeniami a HoloVitom, obrázky a videá sa prebudia k životu na transparentnom displeji, a to aj v jasne osvetlených miestnostiach. Jediná požiadavke je prekonvertovanie obsahu na formát podporovaný holografickým systémom HoloVit.

Holografické obrazy na displeji HoloVit nie sú ozajstné 3D 360 stupňové obrazy a možno ich zobraziť len na reflexnej strane displeja. No s tlmeným osvetlením sa displej stráca a plnofarebné obrazy či videá doslova plávajú v priestore.

HoloVit vytvára plávajúce holografické videá priamo v obývačke

Hoci sú k dispozícii tisícky holografických videí, používatelia majú možnosť si nahrať a zdieľať svoje vlastné hologramy cez modulárny nahrávací set HoloVit, ktorý obsahuje stojan a čierne laminované pozadie. Použité môžu byť akékoľvek kamery, aj tie z mobilných telefónov, pokiaľ bude použité výhradne pozadie HoloVit.

Zariadenie HoloVit je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Indiegogo, kde je dostupné v troch veľkostiach za cenu od 79 dolárov. Za nahrávací set si samozrejme treba priplatiť. Ak bude kampaň úspešná a všetko pôjde podľa plánu, podporovatelia kampane sa svojich domácich hologramov dočkajú už v septembri tohto roka.

HoloVit dokáže vytvoriť plávajúce holografické video odrazom zo smartfónu, tabletu, notebooku alebo televízora