Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Wearables 3. časť: Využitie inteligentných hodiniek, predstavenie Huawei Watch

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
9. 2. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Moderné hodinky už dávno nemerajú len čas, vďaka technológiám už dokonca nemajú ani ciferník, ale displej, na ktorom môžete mať nakoniec ciferník každý deň iný. Práve takéto hodinky otvorili, spolu s fitnes náramkami, známe odvetvie wearables, teda nositeľné zariadenia. Akú pridanú hodnotu prinášajú používateľom vám prezradíme v tomto článku.

Nosiť na zápästí náramky alebo hodinky, ktoré sledujú fyzickú aktivitu, je už dnes normálnou súčasťou doplnkovej starostlivosti o zdravie. Sú to práve Wearables, ktoré nám v tom výrazne pomáhajú. No aj táto kategória si prešla istým vývojom.

„Náramky postupne boli zväčšené o displeje. Tie displeje nakoniec boli vo veľkosti hodiniek a v súčasnosti myslím, že najzaujímavejšie zariadenie, je úplná náhrada tých klasických hodiniek v zmysle dizajnu,“ vysvetľuje pán Jakub Tóth, Slovak Telekom.

Podobné zariadenia však idú ešte ďalej. Nechcú byť len ukazovateľom hodnôt, ale svojho majiteľa chcú sprevádzať na každom kroku a uľahčiť mu komunikáciu so svetom.

„V súčasnosti opätovne sa stretávame s trendom, kedy sa množstvo z tých štandardných výrobcov snaží hodinky osamostatniť, to znamená zrušiť také to prepojenie medzi hodinkami a samotným mobilným telefónom.“

Hoci sa už aj v minulosti objavili prvé lastovičky v oblasti samostatných smart hodiniek, tento koncept zrejme ešte nedozrel. Odborníci predpokladajú, že posun by mohol nastať vplyvom elektronických SIM kariet v hodinkách.

„Budú obsahovať len čip. A bude môcť s nimi vykonávať všetky základné funkcie, také ako pri mobilnom telefóne. To znamená, bude z nich môcť telefonovať, bude z nich môcť pozerať si napríklad videá, browsovať.“

Hoci je táto budúcnosť už možno blízka, ani súčasnosť pri wearables nenecháva nič na náhodu. Príkladom sú smart hodinky Huawei Watch, ktoré evokujú klasickú masívnejšiu verziu pánskych hodiniek s analógovými prvkami. Ide o prvé hodinky so vstavaným systémom Android. Navyše, sú navrhnuté tak, aby odolali aj nepriaznivým poveternostným podmienkam i ponoreniu do hĺbky meter pod vodou. Hodinky majú jeden a pol palcový AMOLED displej, cez ktorý sa aj ovládajú.

„Tými základnými ovládacími prvkami je samozrejme dotykový displej. Jednoduchým poťuknutím, respektíve presunom prsta po hodinkách si používateľ mení informácie, ktoré má na hodinkách obsiahnuté.“

Výrobca pri hodinkách stavil na operačný systém najnovšej generácie Android Wear 5.1.1. Ten má dosť spoločné s tradičným Android systémom. A zaujímavosťou sú v tomto prípade Google karty.

„Umožňujú prehliadať také veľmi zaujímavé informácie, ako napríklad koľko mi bude trvať cesta domov alebo do roboty, či môj balík už bol odoslaný kuriérskou službou, alebo kde som napríklad zaparkoval auto. Samozrejme každé ráno nás môže na hodinkách privítať počasie.“

Jednou zo základných funkcií hodiniek je meranie zdravotných a pohybových parametrov, ako napríklad frekvencia srdcového tepu, či meranie dennej aktivity. K tomu slúžia integrované senzory.

„Keď odhliadneme od toho klasického krokomeru, tak je to práve senzor, ktorý sa nachádza v zadnej strane, ktorý sníma tep ľudského tela. Podľa toho mnoho športovcov sa riadi a podľa toho v rámci svojho výkonu v posilňovni, alebo pri behu, dokážu buď zrýchliť alebo spomaliť tú danú aktivitu.“

Ani v softvérovej výbave nechýba hodinkám zopár aplikácií zameraných na šport. V praxi bude prínosom pre používateľa aj funkcia Google Now – čiže akýsi inteligentný asistent. K ďalším predinštalovaným aplikáciám od Google patrí ešte kalendár, Hangouts, Google Fit a tiež mapy pre navigáciu.

„Každé z tých hodiniek sú práve tým, že sú prepojené s tým samotným mobilným telefónom, tak umožňujú napríklad jednoduchú navigáciu. Človek nemusí mať telefón k dispozícii na čelnom skle, napríklad svojho automobilu, ale stačí, keď si na ruke pozrie jednoduché povely, ktoré mu ukazujú, za koľko metrov ma napríklad odbočiť,“ hovorí pán Jakub Tóth, Slovak Telekom.

A ani s batériou hodinky problém nemajú. Vďaka jej 300 mAh kapacite dokáže zariadenie fungovať po celý deň. Pri minimálnou používaní dokonca niekoľko dní. Huawei Watch tak rozhodne patria na najvyššie priečky v oblasti smart hodiniek. A umocňuje to nielen technologická výbava, ale tiež chladná krása antikorového rámu, v harmónii so zafírovým sklíčkom, ktoré ich ochráni od prípadných škrabancov i nárazov.