Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Wearables 1. časť: Využitie wearables, predstavenie hodiniek Gear S2

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 1. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Wearables alebo nositeľné zariadenia, to je nový smer, ktorý nás už nejaký ten čas sprevádza. Fitnes náramky, inteligentné hodinky, či nositeľné akčné kamery, alebo aj ďalšie zariadenia. To všetko nám má pomáhať žiť jednoduchší, zábavnejší a najmä zdravší život. V našom nepravidelnom mini seriále sa preto budeme týmto zariadeniam venovať.

Skupina Wearables, teda nositeľných zariadení sa stále rozrastá. Súvisí to najmä s tým, že sú to zariadenia, ktoré nás v ničom neobmedzujú. Sú ľahké, malé a dokážu nám pomôcť zlepšovať si život.

„Je to kvázi čokoľvek, čo si človek dá na seba, čo každý deň nosí so sebou, a je svojim spôsobom prepojené, či už s mobilným telefónom alebo s internetom, s cloudovými službami a umožňuje tomu človeku získavať viacej informácií z toho dňa. Napríklad o tom koľko športuje, koľko vypil vody, či je v strese. Meria mu to zariadenie tep, alebo ho len jednoducho notifikuje na rôzne veci týkajúce sa jeho mobilného telefónu,“ hovorí pán Jakub Tóth, Slavak Telekom.

V tomto smere hrajú prím najmä inteligentné náramky či hodinky. Sú praktické, pretože nemusíte myslieť na to, či ste si ich vzali do vrecka alebo do tašky. Je to teda zariadenie, ktoré je najčastejšie predĺženou rukou smartfónu na ruke používateľa.

„Na displeji umožňuje sledovať všetko to, čo sa na tom mobilnom zariadení odohráva počas toho ako je telefón napríklad uložený niekde vo vrecku.“

Smart hodinky sú osobným asistentom, a zároveň aj módnym doplnkom, ktorý už aj niečo vypovedá o životnom štýle.

„Väčšina tých hodiniek má vymeniteľné náramky, to znamená, tak ako sme zvyknutí pri štandardných hodinkách, aj tu je absolútna možnosť individualizácie daného zariadenia. Od kože, cez naozaj kovové vzhľady, tak až po zlaté hodinky.“

K plnej individualizácii patrí pritom aj ciferník hodiniek. Keďže sa zobrazuje na displeji, dá sa ľubovoľne, aj každý deň, meniť.

„Človek keď sa ráno zobudí, tak si ich môže absolútne prispôsobiť, či už oblečeniu alebo svojej nálade práve tým, ako si zmení ciferník tých hodiniek, respektíve tak ako to poznáme z počítačov, kde si mení celu plochu na základe nejakej obľúbenej fotografie.“

Do tejto triedy patria aj hodinky výrobcu Samsung s názvom Gear S2. Už na prvý pohľad sa dá všimnúť, že oproti svojim predchodcom, nie sú v tvare štvorca či obdĺžnika, ale sú kruhové. Aj vďaka tomu si zariadenie okrem štandardného spôsobu ovládania prináša niečo navyše.

„Umožňuje rotačným prstencom postupne prechádzať po informáciách podľa toho, či človek točí v smere alebo proti smeru hodinových ručičiek.“

Vďaka vymeniteľným remienkom a prepínateľným ciferníkom môžu byť hodinky elegantné, ale aj športové. Nakoniec uplatnenie smart hodiniek aj pri športe je jednou z priorít týchto zariadení.

„Keď chcete používať Smart hodinky na šport, potrebujete si vybrať tie, ktoré majú gumený alebo priamo silikónový náramok alebo teda nejaký materiál, ktorý vám umožní bez problémov ich používať aj vo fitnes centre.“

Športové nadšenie hodiniek podčiarkuje v prípade Gear S2 aj aplikácia S Health v smartfóne, prepojenom s hodinkami. Zaznamenáva úroveň fyzickej aktivity, počet krokov a prejdenej vzdialenosti, srdcovú frekvenciu, dodržiavanie pitného režimu, množstvo prijatých kalórií a podobne. Zároveň však hodinky dávajú aj odporúčania, ktoré sú motiváciou v dosahovaní stanovených cieľov.

Ak sa pozrieme na výzor zariadenia, oblé a tenké telo Gear S2jky je vyrobené v antikorovej úprave. 2-palcový AMOLED displej je dobre viditeľný aj na dennom svetle.

„Všetky aktuálne zariadenia z tej vyššej cenovej kategórie obsahujú displeje s veľmi jemnou štruktúrou zobrazenia, tzn. aj malé prvky ako napríklad písmo je možné na týchto zariadeniach veľmi pohodlne čítať,“ dodáva pán Jakub Tóth, Slavak Telekom.

Výdrž hodiniek na jedno nabitie, je vďaka 250 mAh baterke asi 3-dňová. Ide teda o zaujímavý wearables nástroj. A ocenia ho nielen vyznávači zdravého životného štýlu, ktorí chcú mať svoje zdravie pod kontrolou.