Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vďaka systému MBUX vám bude váš Mercedes rozumieť

Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
2. 2. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Mercedes-Benz predstavila svoj koncept komunikačného rozhrania pre automobily triedy A. Systém výrobca nazval ako MBUX a v podstate je to skratka z Mercedes-Benz User Experience. Tento nový infotaiment systém totiž bude obsahovať umelú inteligenciu a tak sa postupne časom zladí s konkrétnym používateľom.

Čiže po oslovení inteligentného rozhrania vetou „Hej Mercedes“ sa môže vodič opýtať napríklad: „Aké bude počasie v Saint Tropez?“ alebo aj: „Budem potrebovať v Sain Tropez slnečné okuliare či opaľovací krém?“. Umelá inteligencia už vyhodnotí obe požiadavky skoro tak, akoby to bol živý operátor a dodá informácie o počasí na displej.

Displeje sú dokonca dva a tvoria veľmi prehľadné širokouhlé rozhranie. Budú sa dodávať v troch verziách. V prvej oba displeje budú 7 palcové, v druhej jeden 7 palcový a druhý 10,25 palcový a najvyššie riešenie bude mať oba displeje 10,25 palcové s rozlíšením až do 1920 na 720 pixlov. Displej je samozrejme dotykový a dá sa ovládať podobne ako smratfón. Aby však vodiča neohrozilo nastavovanie parametrov či údajov počas jazdy, výrobca pridal na volant dve dotykové plôšky ( pre pravú aj ľavú ruku), ktorými sa dá displej ovládať.

Spoločnosť Mercedes-Benz predstavila svoj koncept komunikačného rozhrania s názvom MBUX pre automobily triedy A.

Výkon tomuto riešeniu prepožičiava 6 jadrový procesor, sprevádzaný grafickým čipom Nvidia a neštandardne veľkou operačnou pamäťou 8 GB. Pripojenie k systému MBUX bude možné aj cez porty USB 2.0, alebo USB-C, či bezdrôtovo cez Bluetooth a NFC.

Okrem komunikácie s používateľom bude mať MBUX aj funkcie ako Car-to-X komunikáciu, či možnosť doinštalovať si iné aplikácie. Spomínaná funkcia Car-to-X je zaujímavá hlavne z hľadiska bezpečnosti jazdy, pretože dáva šoférovi informácie o stave vozovky pred ním, či dokonca o približujúcich sa vozidlách záchrannej služby. Vodiči zrejme ocenia aj to že auto vie zaslať správu o tom, že ho niekto na parkovisku „ťukol“, alebo že ho odťahujú.

A infotaiment systém poteší aj pohodlných vodičov, ktorí sa neradi preklikávajú cez klávesnicu pri zadávaní adresy do navigácie. MBUX totižto rozozná aj rukou napísané písmená na displej. No čo dodať, aj KITT by závidel.

Spoločnosť Mercedes-Benz predstavila svoj koncept komunikačného rozhrania s názvom MBUX pre automobily triedy A.