Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Byton na CES 2018 odhalí technologicky nabité autonómne vozidlo

Byton na CES 2018 odhalí technologicky nabité autonómne vozidlo
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prvé vozidlo start-up spoločnosti Byton sa síce podobá na najmodernejšie SUV, no výrobca ho popisuje skôr ako SIV, čiže „Smart Intuitive Vehicle“ (inteligentné intuitívne vozidlo). Ide o vozidlo, ktoré obsahuje technológie pre autonómne riadenie, pričom palubnú dosku tvorí obrovský digitálny displej. Nechýbajú technológie pre rozpoznávanie tvárí, ovládanie gestami rúk či zvláštne menenie farieb LED podsvietenia svetlometov.

Medzinárodná výstava CES spolu s technológiami prechádza vývojom a tak na výstavnej ploche okrem elektroniky a domácich spotrebičov začínajú objavovať aj ďalšie technologické zaujímavosti, dopravné prostriedky nevynímajúc. Okrem už zavedených značiek a výrobcov sa tu objavia aj debutanti, ako je aj spoločnosť Byton so svojim konceptom autonómneho vozidla, ktoré bude verejnosti odhalené práve počas výstavy CES 2018.

Koncept je zatiaľ ukrytý za nejasné fotografie, ale dajú sa tušiť línie elektrického SUV s autonómnym pohonom, ktoré je charakteristické svojimi jedinečnými prednými a zadnými LED svetlami, ktorých podsvietenie v závislosti od jazdného režimu žiari v rôznych farbách. Pre vstup do vozidla pritom netreba použiť kľučku, technológia rozpoznávania tvárí sa postará o identifikáciu pasažiera a automobil mu sám otvorí dvere.

Koncept Byton je zatiaľ ukrytý za nejasné fotografie, ale dajú sa tušiť línie elektrického SUV s autonómnym pohonom.

Hoci sa vo vnútri nachádza volant, väčšia kabína je skôr navrhnutá pre plnú autonómnu dopravu. Palubná doska sa v koncepte premenila na obrovský širokouhlý displej, ktorý slúži ako komunikačné aj zábavné centrum počas jazdy vozidlom. Displej tak vozidlo premení na pojazdnú obývačku s HD televízorom, pričom spoločnosť Byton sľubuje zabezpečenie komplexnej cloudovej platformy, ktorá prepája zariadenia, aplikácie, profily a ďalšie veci pre zlepšenie nášho života. Priestor sa dá využiť na prácu, hranie alebo relaxáciu počas jazdy.

Hoci sa vo vnútri nachádza volant, väčšia kabína je skôr navrhnutá pre plnú autonómnu dopravu. Palubná doska sa v koncepte premenila na obrovský širokouhlý displej, ktorý slúži ako komunikačné aj zábavné centrum počas jazdy vozidlom.

O bezproblémový chod by sa mala postarať konektivita s prenosovou rýchlosťou až do 1 000 Mbps, pričom pasažier bude mať k dispozícii aj možnosť hlasového ovládania alebo ovládania prostredníctvom gestikulácie rukami.

Čo sa týka špecifikácií samotného hnacieho ústrojenstva, nie je toho veľa známeho. Elektrický pohon na jedno nabitie batérií by mal poskytnúť dojazd v rozsahu 350 až 500 kilometrov. Spoločnosť sa tiež chce zamerať na skrátenie času potrebného pre nabíjanie elektromobilu. Byton plánuje svoje prvé vozidlo uviesť na trh v Číne už do roku 2019, USA a Európa by mala nasledovať v roku 2020.

Vozidlo Byton je charakteristické svojimi jedinečnými prednými a zadnými LED svetlami, ktorých podsvietenie v závislosti od jazdného režimu žiari v rôznych farbách.