Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pouličné lampy môžu poskytnúť pohodlné nabíjanie elektromobilov

Pouličné lampy môžu poskytnúť pohodlné nabíjanie elektromobilov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sa v rámci rozvoja globálnej elektromobility buduje stále viac a viac rýchlo nabíjacích staníc, mnohí majitelia elektromobilov sú zvyknutí svoje vozidlá nabíjať doma cez noc, keď je tarifa za elektrinu lacnejšia. No nie každý má garáž a tí, čo bývajú v bytovkách to teda nemajú také ľahké.

Vyjsť v ústrety sa snaží nemecká spoločnosť Ubitricity so svojim riešením, ktoré premenia všadeprítomne pouličné lampy na osvetlené nabíjacie stanice pre elektromobily. Spoločnosť už začala konvertovať prvé svetelné zdroje v Londýne, v štvrti Hounslow už v roku 2015. Odvtedy sa sieť nabíjacích lámp rozšírila cez Temžu až do Richmondu.

Spoločnosť Ubitricity teraz oznámila, že ďalších 50 zariadení SimpleSockets smeruje do Kensingtonu a Chelsea. Systém pouličných nabíjacích lámp začína konverziou existujúcich svietidiel na energeticky efektívne LED svietenie. Tým sa uvoľní časť dostupného výkonu, ktorý sa potom môže použiť pre nabíjaciu zásuvku pre elektromobily, ktorá sa inštaluje v spodnej časti stĺpu verejného osvetlenia bez toho, aby sa museli vykonať nejaké výkopové práce kvôli káblovým rozvodom.

Spoločnosť Ubitricity v spolupráci s energetickou spoločnosťou OVO buduje ďalších 50 nabíjacích staníc v pouličnom osvetlení v Kensingtone a Chelsea.

Nabíjacie body pouličných lámp v novom projekte v Kensingtone a Chelsea sú pritom výsledkom spolupráce s energetickou spoločnosťou OVO. Nabíjacie stanice v lampách by údajne mali čerpať až 100 percent energie z obnoviteľných zdrojov. Zariadenia SimpleSockets sú rozmiestnené vedľa platených a vyhradených pakovacích miest. Fungujú však len spolu s nabíjacím káblom SmartCable od spoločnosti Ubertricity, v ktorom sa nachádza merač, ktorý sleduje spotrebu elektrickej energie počas nabíjania, ktorá bude dodávateľom naúčtovaná majiteľovi elektromobilu.

A aké sú teda ceny za takého pohodlné riešenie nabíjania elektromobilov? K dispozícii sú dve možnosti. V prvom prípade vodič zaplatí 199 libier (asi 223 EUR) za SmartCable a potom platí mesačné predplatné 7,99 libier (8,97 EUR) plus 15 pencí (asi 17 centov) za každú kWh elektrickej energie. Druhý spôsob platby zahŕňa jednorazový poplatok 299 libier (asi 336 EUR) a účtovanie 19 pencí (21 centov) za 1 kWh spotrebovanej elektrickej energie. Nové nabíjacie stanice v pouličných lampách by mali v Kensingtone a v Chelsea začať fungovať do konca januára 2018.