Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Volvo vo Švédsku testuje autonómne smetiarske vozidlo

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Volvo Truck spojila svoje sily so švédskou firmou Renova, ktorá má na starosti odpadové hospodárstvo, aby mohli otestovať autonómne smetiarske vozidlo v reálnych podmienkach. Vozidlo sa dokáže bez vodiča samé pohybovať po mestských cestách, kým jeho operátor chodí pozdĺž a vysýpa do neho smetné nádoby.

Projekt autonómneho smetiarskeho vozidla automobilky Volvo využíva podobnú technológiu, ktorá bola vyvinutá pre autonómne ťažobné vozidlá, s tým rozdielom, že je naprogramovaná pre mestské prostredie. Vodič najprv so smetiarskym vozidlom sám prejde cestu zberu odpadu, zatiaľ čo si inteligentný systém vozidla mapuje a zaznamenáva cestu a rôzne miesta zastávok. Nasledujúce trasy tak už dokáže vozidlo vykonať autonómne, kým nepretržite sleduje svoje okolie, aby mohlo reagovať na zmeny v prostredí.

Spoločnosť Volvo Truck, v spolupráci so švédskou firmou Renova, testuje autonómne smetiarske vozidlo.

Pri autonómnych jazdách vodič privedie smetiarske vozidlo na svoju prvú zastávku, aktivuje autonómny systém a vystúpi z kabíny. Smetiarske vozidlo potom samé cúva po zmapovanej trase, zatiaľ čo vodič kráča popri ňom a na zberných miestach do neho vysýpa smetné nádoby. Obsluha tak nemusí neustále vyliezať z kabíny a tým, že vozidlo cúva, sa môže neustále pohybovať v blízkosti nakladača.

Po prvotnom zmapovaní trasy a zastávok dokáže smetiarske vozidlo autonómne cúvať a nasledovať vodiča, ktorý tak má na starosti už len vysýpanie smetných nádob.

Navyše autonómne cúvanie je pre vozidlo oveľa jednoduchšie ako pre ľudského vodiča. Do niektorých oblastí by sa veľký nákladný automobil s vodičom, bez pomoci navigácie ďalšieho pracovníka, ani nedostal. Automatizované vozidlo s celým radom senzorov s tým ale nemá problém a zároveň sa tým zvyšuje aj bezpečnosť pri práci.

Spoločnosť Volvo tvrdí, že technické aspekty autonómneho smetiarskeho vozidla už sú vyriešené, no musí sa pokračovať v testovaní a vývoji, kým sa toto vozidlo stane komerčnou realitou na mestských cestách. Spoločný projekt medzi Volvo Truck a Renov bude pokračovať do konca roku 2017. Potom sa z testovania vyhodnotia všetky aspekty, vrátane reakcií vodičov a úrovne akceptácie verejnosťou.

Autonómne smetiarske vozidlo Volvo je vybavené množstvom senzorov.