Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Daimler spája sily s Bosch, aby urýchlili práce na autonómnych vozidlách

Daimler spája sily s Bosch, aby urýchlili práce na autonómnych vozidlách
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 4. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Daimler sa vo vývoji autonómnych vozidiel posunula za posledné obdobie dopredu. Jej kamióny Mercedes-Benz sú už súčasťou testovacích jázd a vozidlá Mercedes E-Class bidú schválené pre testovanie na verejných komunikáciách v Nevade. V úsilí postrčiť vývoj ešte viac sa Daimler spája s firmou Bosch s vidinou cieľa, že by autonómne vozidlá mohli jazdiť na cestách do začiatku budúceho desaťročia.

Daimler a výrobca dielov pre automobily, spoločnosť Bosch, uzavreli dohodu o rozvoji v oblasti autonómnych vozidiel. To znamená, že snahou bude vytvorenie systému pripraveného na produkciu autonómnych vozidiel, ktoré budú schopné jazdiť po mestských komunikáciách. Cieľom je vybudovanie autonómnych vozidiel v kategórii SAE Level 4 a SAE Level 5 (existuje 6 kategórií, od 0 - „žiadnej autonómie“ až po 5 – plná autonómia).

Daimler vidí budúcnosť autonómnych vozidiel aj v privolaní sí autonómnej taxi služby cez smartfón

Podľa vyjadrenia spoločnosti Daimler by toto partnerstvo malo zmiešať ich skúsenosti s celkovou výrobou automobilov so skúsenosťami Bosch v oblasti systémov a hardvéru. Hlavným cieľom je vyvinúť softvér a algoritmy pre autonómne pohonné systémy v mestskom prostredí a zlepšiť plynulosť dopravy a zvýšiť jej bezpečnosť.

Spoločnosť Daimler uzavrela partnerstvo s Bosch a spoločným cieľom je priniesť plne autonómne vozidlá do začiatku budúceho desaťročia

S deklarovanou snahou o plnú autonómiu SAE Level 5 si Daimler predstavuje budúcnosť, v ktorej vozidlo príde k majiteľovi a nie opačne. Ľudia si budú môcť cez smartfón privolať autonómnu taxi službu, čo by tiež mohlo vytvoriť nové možnosti mobility.