Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Panasonic vyvíja solárne strechy pre najnovšiu hybridnú Toyotu Prius

Panasonic vyvíja solárne strechy pre najnovšiu hybridnú Toyotu Prius
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už v roku 2012 koketovala Toyota s voliteľnou výbavou vo forme strechy so solárnymi panelmi pre model hybridného automobilu Prius. No generovaná energia postačila tak na napájanie ventilátor klimatizácie. Teraz sa do hry zapojila spoločnosť Panasonic, ktorá vyvinula solárne fotovoltaické články pre strechu najnovšieho hybridu Prius PHEV, ktoré dokážu poskytnúť od 50 W do 180 W energie.

Strešný solárny generátor dostal názov HIT Photovoltaic Module for Automobile a mal by vygenerovať až 180 W elektrickej energie. Je navrhnutý tak, aby zvládol dobíjať lítium-iónovú batériu pohonnej jednotky v automobile spolu s štandardnou 12V olovenou batériou. Solárne strechy navrhol Panasonic tak, aby boli odolné aj v horúcom prostredí, pretože za normálnych okolností príliš vysoké teploty vedú k poklesu výkonu.

Panasonic vyvinul strešný solárny generátor HIT Photovoltaic Module for Automobile pre hybridný automobil Toyota Prius PHEV

Hoci výkon 180 wattov sa nemusí zdať byť príliš veľký, podľa vyjadrenia Toyoty by sa s použitím solárnej strechy mohla zvýšiť účinnosť vozidla až o 10 percent. To v ideálnych podmienkach vyjadruje nárast dojazdu až o 3,5 kilometra denne.

Solárny strešý panel pre Toyotu Prius PHEV by mal dokázať vyprodukovať až 180 W energie pre nabíjanie batérií

Nová voliteľná solárna strecha je v súčasnej dobe je k dispozícii pre automobily Prius PHEV predávané v Japonsku a Európe, no zatiaľ neprešla testami v USA. Toyota však pracuje na tom, aby sa mohla rozšíriť aj na americký trh. Používateľ však musí zvážiť, či mu tento doplnok stojí naozaj za to. Cena solárnej strechy vo Veľkej Británii je totiž slušných 1500 libier a jej inštalácia si vyžaduje odstránenie head-up displeja, monitora pre sledovanie slepého bodu a snímača pre sledovanie premávky za vozidlom.

Solárna strecha od Panasonicu by mohla zvýšiť učinnosť automobilu Toyota Prius PHEV až o 10 percent