Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Honda sa spojí s Hitachi pre lacnejšiu výrobu elektromotorov

Honda sa spojí s Hitachi pre lacnejšiu výrobu elektromotorov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ako sa postupom času stávajú automobily na elektrický pohon čoraz bežnejšími, snažia sa automobilky nájsť nové spôsoby, ako vylepšiť ich komponenty a znížiť výrobné náklady. Táto túžba priviedla automobilku Honda k novej spolupráci so spoločnosťou Hitachi, ktorá má za sebou dlhú históriu výroby motorov pre vozidlá na elektrický pohon.

Rastúca popularita elektromobilov a globálny tlak smerom k prísnejším emisným normám spojil automobilky Honda s firmou Hitachi. Cieľom novej spolupráce je zníženie nákladov na masovú výrobu motorov pre elektrické automobily. Toto partnerstvo by tak mohlo viesť k dostupnejším elektromobilom pre širokú verejnosť.

Obe spoločnosti preto podpísali memorandum o porozumení pri vytváraní „technologickej synergie“ medzi dodávateľom a výrobcom, ktorá povedie k „posilneniu konkurenčnej výhody a vytvorí základ pre motory, ktoré sú jadrom elektrického vozidla.“

Automobilka Honda sa spojí s firmou Hitachi s cieľom výroby lacnejších elektromotorov

Na spoločnom projekte sa bude zatiaľ pracovať v Japonsku, no už teraz existujú plány na rozšírenie podnikania s výrobnými a predajnými aktivitami v Severnej Amerike a Číne. Obe spoločnosti budú pracovať v tandeme, no nebude to exkluzívna spolupráca. Hitachi bude aj naďalej pokračovať v práci s inými výrobcami a Honda bude v niektorých zo svojich vozidiel aj naďalej používať vlastné motory vyrobené v Japonsku.

Spoločný podnik bude mať hodnotu 5 miliárd JPY (41 650 000 EUR), z toho Hitachi vloží 51 percent nákladu. Nová, zatiaľ nepomenovaná, spoločnosť bude formálne založená koncom marca 2017 a prvé práce by sa mali začať v júni.

Výroba elektromotorov spoločného podniku Honda a Hitachi sa začne najskôr vo fabrikách Japonsku (Ilustračné foto Honda)