Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Osram do boja za bezpečnosť vodičov vytiahol lasery

Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
5. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Osram nie je Slovákom vôbec neznámy, tento gigant v oblasti svietidiel, respektíve svetelných zdrojov, má svoje výrobne kapacity aj u nás. A stačí sa pozrieť na ich portfólio a je jasné, že možností na umiestnenie všemožného typu žiaroviek a diód je skoro nekonečno.

Na CES ale priniesli odladenejšiu verziu diaľkových svetiel pre automobily. Doterajší výkon, ktorý bol priemerne zhruba 300 metrov, dokázali natiahnuť na viac ako pol kilometra, teda presnejšie 600 metrov. Keďže zatiaľ podobnú technológiu implementovali len do vozidiel BMW a AUDI, ostatní vodiči si možno povedia: „To zas bude oslepovania na cestách.“

Spoločnosť Osram vyvíja inteleigentné diaľkové svetlá s technológiou LIDAR, ktorá majú výkon do 600 metrov, no vedia sa stlmiť pri detekcii objektov

Výskumníci z Osram-u si samozrejme uvedomili, že bezpečnosť jedného nemá byť na úkor bezpečnosti druhého a spojili technológiu laserových diaľkových svetiel s technológiou LIDAR. To je metóda, ktorá používa takzvané neviditeľné laserové lúče na meranie vzdialeností objektov a je hojne využívaná hlavne pri riešeniach autonómnych vozidiel.

Diaľkové svetlá Osram vďaka technológii LIDAR môžu meniť svoju intenzitu, aby neosvetľovali autá, ľudí či zvieratá

V tomto prípade sa ale dostala na palubnú dosku, kde pomáha rozoznať nielen protiidúce auto, ale aj chodca či zviera. Vtedy palubný počítač vyhodnotí, že svetlá treba stlmiť. Nie však celé. Vďaka technológií Advanced Pixel Headlights dokáže svetlá stlmiť v oblasti hlavy posádky auta, či chodcov. Táto variabilita je možná hlavne kvôli samotnému princípu zloženia svietidiel. Zdroj svetla totižto produkuje 1000 malých LED pixlov, z ktorých každý sa dá individuálne ovládať.

Diaľkové svetlá Osram dokážu detegovať objekty na ceste pred sebou

K predným reflektorom ale výrobca Osram pridal aj vylepšenie zadných svetiel. Tam využil technológiu OLED, čo sú Organické LED-ky. Tie sa dajú vo veľmi tenkých vrstvách uložiť prakticky do akéhokoľvek tvaru a spätné svetlá tak získajú zaujímavý vytieňovaný vzhľad ako aj dynamickú variabilitu.

No a nakoniec teda správa, koľko si na tieto technológie počkáme. Osram už ohlásil sériovú výrobu na rok 2020.