Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 31

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Každý rok sa na svetových výstavách automobilky pretekajú v tom, ktorá prinesie nielen nové a krajšie modely, ale aj inovácie v oblasti technológií. Asi najväčšou, o ktorej bude svet počuť, budú autonómne vozidlá. No kým sa k nim dostaneme, ešte si užijeme vozidlá, ktoré si ovládame sami. Na druhej strane aj pri nich existujú stále nové a nové technológie.

Automobilka Audi sa rozhodla otestovať autonómny parkovací systém s použitím modelu automobilu Audi Q2 v mierke 1 : 8. Model je vybavený kamerami a ultrazvukovými senzormi, pričom získané dáta sa spracujú cez centrálny počítač. Ten riadi navigáciu vozidla na malom testovacom ihrisku s rozmermi 3 x 3 metre, a na základe pokusov a omylov dokáže priebežne vylepšovať svoje automatické parkovacie schopnosti. Tento typ hĺbkového učenia by autonómnym vozidlám mohol v budúcnosti priniesť schopnosť bezpečne a efektívne zvládať aj zložité jazdné situácie.

Švédska automobilka Volvo sa rozhodla vydať vylepšenú verziu luxusného sedanu S90 s prívlastkom Excellence. Ten je navrhnutý pre náročných manažérov, ktorí vyžadujú skĺbenie pohodlia s pracovným prostredím. Vývojári nahradili miesto spolujazdca podnožkou s úložným priestorom, vďaka čomu má cestujúci pocit, ako keby sedel v lietadle v prvej triede. V pracovnom režime sa môže využívať rozkladací stolík a vysúvací displej pre prácu s notebookom. V prípade únavy môžu cestujúci využiť sklopné zadné sedadlá pre masáž chrbta. Na komforte pridá aj priestor pre chladenie nápojov a úložné priestory pre poháre.

Automobilka Audi testuje inteligentný parkovací systém na modeli vozidla Q2

Vývojári z automobilky Lexus pokryli sedan Lexus LIT IS takmer 42 000 individuálnymi LED svetelnými jednotkami, ktoré spolu vyprodukujú spaľujúci jas so silou 175 000 lúmenov. Svetlá sa dajú konfigurovať tromi spôsobmi. Režim Attract Mode posúva po LED pásoch sadu farebných animácií, ktoré zvýraznia dizajn vozidla. Režim Swapping to Music Viz premení sedan na obrovský vizuálny ekvalizér s farebnou odozvou na hrajúcu pieseň. V poslednom režime Gesture Mode sa dá LED osvetlenie ovládať s pomocou kamerového systému hernej konzoly len gestami rúk používateľa, ktorý stojí pred vozidlom.

Autonómne vozidlá, vyvíjané spoločnosťou Google, najazdili počas siedmych rokov už viac ako 3,2 milióna kilometrov. Projekt teraz vstupuje do novej fázy a preto sa Google rozhodol založiť novú spoločnosť Waymo. Jej cieľom bude komercializácia technológie autonómnych vozidiel a ich rozšírenie medzi širokú verejnosť. Waymo plánuje naďalej experimentovať a vyvíjať nové technológie pre zdokonalenie funkcií autonómnych vozidiel.

Mercedes-Benz vyvíja koncept inteligentných svetlometov Digital Light, ktoré nielenže vedia prispôsobiť intenzitu osvetlenia podľa situácie, no dokážu na cestu pred sebou premietať vo vysokom rozlíšení rôzne vizuálne pomôcky. Napríklad značku STOP pri vjazde na neznámu križovatku, alebo premietnu pásiky, ktoré predstavujú presnú šírku vozidla a vodičovi pomôžu pri jazde úzkymi cestami. Svetlomety Dark Light môžu zaznamenať chodca, ktorý chce prejsť cez cestu, a premietnuť pred neho provizórny priechod pre chodcov. Systém taktiež premietne rôzne varovania alebo smerové šípky pre navigáciu v neznámom prostredí.