Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nugát v Chrysleri? Tato „sladkosť“ mu svedčí!

Nugát v Chrysleri? Tato „sladkosť“ mu svedčí!
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Skoro všadeprítomný Google sa už dlho pohráva s myšlienkou autonómneho vozidla a výsledky sa už aj dostavili, ale netreba vždy tlačiť do plných otáčok. A tak sa vývojári tento rok na veľtrhu CES predstavili s celkom jednoduchým riešením.

Spoločnosti Google a Fiat Chrysler (FCA) sa spojili v projekte, pri ktorom do palubného displeja Chrysleru 300 zapracovali plne funkčný Android 7.0 s prívlastkom Nougat (Nugát). Táto sladkosť nie je prvým systém na platforme Android, ktorá sa objavila v automobile. No je to prvý krát, kedy je to jej úplná verzia.

Automobilka Chrysler sa spojila so spoločnosťou Google a implementovala do palubného displeja plnohodnotný operačný systém Android Nougat

Vodič si tak môže spúšťať aplikácie, ako sú napríklad Google Maps, či rôzne asistenčné programy. Vzniká tak zaujímavá situácia, keď výrobca automobilu pomaly začína strácať kontrolu nad vzhľadom a funkciami svojho vlastného palubného počítača. Google túto implementáciu oznámil už začiatkom minulého roka a tento rok k vyhláseniu pridal, že všetky displeje v aute budú v blízkej budúcnosti môcť podporovať Android.

Pre vodičov táto správa nemusí znieť dôležito, veď už v súčasnosti sú v rôznych značkách displeje podporujúce rôzne aplikácie, ale vďaka tomuto kroku sa môže ovládanie zjednodušiť. Áno, pretože súčasné riešenia, vychádzajúce predovšetkým zo softvérových riešení jednotlivých automobiliek, sú často krát zbytočne zložité, alebo majú svoju vlastnú logiku. No pri Androide ide o systém, ktorý skoro každý používa dennodenne vo svojom telefóne či tablete.

Android Nougat v palubnom displeji prináša známe prostredie s množstvom užitočných aplikácií pre vodiča či spolujazdca

Uvidíme teda, kam sa vývoj posunie, a bolo by celkom zaujímavé, ak by k palubnému počítaču pribudli aj Android displeje na prístrojovej doske šoféra. Tento ústretový krok by otvoril nové možnosti vo vývoji aplikácií pre spríjemnenie jazdy a zvýšenie bezpečnosti na cestách.