Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Taurus 2x2: Robustný rozkladací motocykel do poriadneho terénu

Taurus 2x2: Robustný rozkladací motocykel do poriadneho terénu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 8. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ruskí vývojári zostrojili jedinečný a na pohľad výrazný terénny motocykel Taurus 2x2 s hrubými 25 palcovými kolesami a s pohonom oboch kolies, ktorý si môže raziť svoju cestu cez všetky druhy blata a roztápajúceho sa snehu. Motocykel je pritom ľahký a dá sa rozobrať v priebehu niekoľkých minút pre prevoz v aute.

Na trhu je množstvo terénnych motocyklov, no Taurus 2x2 rozhodne púta pozornosť svojim robustným dizajnom, pričom s motorom 210 cm3 váži len 85 kilogramov. S menším motorom sa jeho váha môže dostať pod 60 kilogramov, čo je pomerne nízka váha, aby sa dal motocykel presunúť cez terén či prekážky, ktoré nedokáže sám prekonať na svojich takmer 64 centimetrových (25 palcov) kolesách so šírkou 30 centimetrov (12 palcov).

Motocykel Taurus 2x2 už na prvý pohľad zaujme svojou robustnou konštrukciou

Tlak v pneumatikách musí byť udržiavaný na nízkej úrovni, nie viac ako 0,21 baru, pretože motocykel je určený do extrémne drsného a bahnitého terénu. Aj preto mu chýbajú tlmiče na oboch kolesách. Tuhá konštrukcia uľahčuje implementáciu pohonu 2x2, no výrobca neuvádza, aký pomer výkonu je na predné a zadné kolesá. Dvojrýchlostná prevodovka by mal byť primeraná vzhľadom k maximálnej rýchlosti motocykla iba 35 km / h.

Motocykel Taurus 2x2 je navrhnutý do extrémne náročného terénu

Úžitkové priestory na prednej a zadnej strany poskytnú dostatok miesta na prevoz rôznych vecí, vrátane náhradných kolies pre Taurus. Aj pretože je motocykel taký ľahký a v pneumatikách nie je toľko vzduchu, môže z neho používateľ odstrániť prach a špinu jednoducho tak, že s motocyklom prejde cez plytkú vodnú plochu.

Motocykel Taurus 2x2 sa dá jednoducho rozložiť pre prepravu v kufri automobilu

Taurus 2x2 je unikátny aj v tom, že je plne rozkladací a dá sa rozobrať na sériu menších častí už do piatich minút. Vďaka tomu sa ľahko vojde do zadného kufra SUV alebo Kombi. Stačí jednoducho uvoľniť a vytiahnuť kolesá, predná časť motocykla sa rozoberie vytiahnutím jedinej skrutky a motocykel je pripravený na uloženie do kufra automobilu.

Terénny motocykel Taurus 2x2 sa predáva za cenu 75 000 ruských rubľov, čo je približne 1007 EUR. Vyrobených pritom bolo už niekoľko desiatok týchto motocyklov, a hoci sú zatiaľ predávané iba lokálne v Rusku, výrobca uvažuje aj medzinárodnej úrovni.

Terénny motocykel Taurus 2x2 je napriek svojmu robustnému výzoru pomerne ľahký