Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Jaguar Land Rover testuje autonómnu technológiu priamo v teréne

Jaguar Land Rover testuje autonómnu technológiu priamo v teréne
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Automobilka Jaguar Land Rover sa pozerá na autonómnu jazdu vozidiel trocha odlišným spôsobom, ako iné automobilky. Nový výskumný projekt je zameraný na testovanie autonómnej technológie v terénnych podmienkach, pričom vývojári skúmajú, ako si s nimi vozidlá poradia.

Prvá časť projektu je zameraná na identifikáciu povrchu a snímanie cesty. Technológia pomáha autonómnemu vozidlu vytvárať presný obraz o tom, na akom povrchu jazdí a aké prekážky mu stoja na ceste. Ultrazvukové senzory snímajú priestor pred automobilom do vzdialenosti 5 metrov a identifikujú stav vozovky tak, aby sa automobil automaticky prepol do správneho režimu, keď sa priblíži k inému druhu povrchu.

Automobilka Jagua Land Rover testuje autonómne technológie jazdy v terénnych podmienkach

Okrem identifikácie povrchu cesty sa pri jazde využívajú stereo kamery. Tie sú použité na vytváranie 3D obrazu cesty, po ktorej sa vozidlo pohybuje, a dokážu zaznamenať prípadné previsnuté konáre, alebo iné prekážky na trase. Technológia včas varuje vozidlo, aby sa im mohlo vyhnúť a zabráni tak prípadnému poškodeniu.

Autonómne vozdilá Jaguar Land Rover si dokážu oskenovať povrch cesty prostredníctvom ultrazvukových senzorov

Druhá časť projektu je zameraná na pohodlie pasažierov počas jazdy v teréne. Systém Terrain-Based Speed Adaption (TBSA) využíva kamery na identifikáciu hrboľatého terénu a podľa toho nastaví rýchlosť jazdy vozidla, aby sa mohlo čo najefektívnejšie navigovať. Systém by mal zabezpečiť plynulejší prejazd cez štrkové a podobné úseky tak, aby pasažieri čo najmenej pocítili zmenu terénu.

Autonómne vozdilo upozorní vodiča na zmenu terénu, aby mohol zmeniť jazdný režim

Všetky tieto technológie integrované v jednom aute sú určite užitočné, ale autonómne vozidlá najlepšie pracujú, keď sú prepojené. Efektívna komunikácia medzi vozidlami znamená menšie odstupy a znižuje sa pravdepodobnosť dopravných zápch. Toto môže byť užitočné aj v terénnych podmienkach. Ak sa vozidlo zastaví v prípade hlbokej jamy alebo skaliska v ceste, upozorní na túto skutočnosť všetky ďalšie vozidlá v konvoji, aby mohli automaticky upraviť svoju trasu.

Technológie sú momentálne testované automobilkou Jaguar Land Rover ako súčasť jej výskumného projektu pre autonómnu terénnu jazdu.

Automobilka Jaguar Land Rover prepája vozidlá, ktoré sa vzájomne informujú o prípadných prekážkach v teréne