Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Po viac ako 3000 rokoch zmenili technológie už aj konské podkovy

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prvé kovové podkovy začali používať už Keltovia, no táto ochrana konských kopýt sa nemenila dlhé tisícročia až do dnešnej doby. Aj preto sa rakúska spoločnosť Megasus Horserunners rozhodla zapojiť moderné technológie a priniesla novú alternatívu konských podkov, ktoré umožnia oveľa prirodzenejší pohyb kopytám, pričom sa podľa potreby dajú na kopytá ľahko upevniť či odobrať.

Výrobca tvrdí, že oproti klasickej kovovej podkove sú tie nové založené na spôsobe, akým konské kopytá reagujú na terén pod nimi. Tuhé kovové podkovy pritom neumožnia zapojenie niektorých šliach a väzov, rovnako ako keď má človek na sebe sadrovú dlahu. Podľa výskumu spoločnosti sa kopyto pre vyrovnanie nerovností terénu v skutočnosti môže pohybovať nielen horizontálne, ale aj vertikálne.

Megasus Horserunners sú inovatívne konské podkovy, ktoré pomáhajú kopytám k prirodzenému pohybu

Systém nových podkov Megasus Horserunners sa skladá z pások, ktoré sa ovinú okolo kopyta, a na ktoré sa nasunie a pripevní „topánka“ absorbujúca nárazy. Jej váha je pritom menej ako 226 gramov, čo je podstatne menej ako pri kovových podkovách. Je vyrobená z mäkkých a tuhých zložiek, ktoré kopytám umožnia prirodzený pohyb po teréne. Podkova sa ku kopytu pevne uchytí pomocou klapiek, ktoré sa spoja s páskou ovinutou na kopyte.

Podkovy Megasus Horserunner dokážu zapojiť všetky konské šlachy a väzy pri prekonávaní prekážok

Počet klapiek a veľkosť podkovy pritom môže byť plne prispôsobiteľná veľkosti kopyta. Podľa výrobcu sa dajú podkovy ľahko odstrániť, takže kôň môže chodiť aj bez nich, aby si mohol posilniť svoje kopytá a trénoval si šľachy a väzy keď je k tomu príležitosť.

Podkovy Megasus Horserunner sa ku kopytu pripevnia pomocou ovinutej pásky okolo kopyta a špeciálnych klipov na podkove

Inovatívne konské podkovy Megasus Horserunners sú súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa vývojárom podarilo už prekročiť požadovanú sumu 100 000 Eur, pričom v čase písania článku zostáva do konca kampane ešte 20 dní. Podkovy sa dajú získať finančnou podporu kampane v sume 75 Eur za sadu dvoch podkov Megasus Horserunners, alebo za sumu 145 Eur za sadu štyroch podkov. Pokiaľ prebehne všetko podľa plánov výrobcu, prvé kusy podkov by mali byť celosvetovo zasielané podporovateľom kampane v priebehu júla 2017.

Podkovy Megasus Horserunner sa ľahko nasadzujú aj odstraňujú