Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ako na Slovensku vzniká pomocou technológií treska v majonéze – 3. časť

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
14. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Treska v majonéze, kto by ju nepoznal? Nakoniec ju určite mnohí z vás skúšali robiť aj doma podľa receptu. Od roku 1954, kedy vznikla, ju už stihlo ochutnať značné množstvo ľudí, a to nielen našincov. V našom seriály práve o tejto lahôdke, ktorá sa robí i v košickej Rybe, sme si už ukázali, ako sa pre ňu získavajú ryby, a ktoré technológie pomáhajú pri jej výrobe. Dnes sa posunieme ďalej a povieme si o tom, ktoré ďalšie procesy hotový výrobok čakajú, kým sa dostane na náš stôl.

Košická treska vzniká zo surovín, nad ktorými drží neustálu stráž vnútropodnikové laboratórium. Počas celého procesu si tak východniari vedia ustrážiť kvalitu. Samotný proces výroby sa pritom končí zmiešaním jednotlivých surovín.

Už hotová treska má vláčnu konzistenciu. Dôležité je najmä to, aby sa v ďalších krokoch dala pohodlne dopravovať do dávkovačov. A tu už opäť nastupujú ďalšie technológie. Treska doslova prúdi cez potravinárske potrubia pomocou zaujímavých čerpadiel.

„Sú to špeciálne potravinárske čerpadlá. Či už vretenové alebo lopatkové čerpadlá, a týmito  potravinárskymi čerpadlami je treska, cez tieto potrubia, distribuovaná k jednotlivým baliacim linkám,“ vysvetľuje pán Edward Duč, výrobný a technický riaditeľ, Ryba Košice.

Čerpadlami sa treska dopraví do veľkých, 600 kilogramových zásobníkov, z ktorých sa potom dávkujú jednotlivé balenia.

„Pracovníčky majú jednotlivé výrobné linky, na ktorých sa balia rôzne druhy našej tresky. Máme ich od výkonu 2000 kusov za hodinu, až po výkon 10 000 kusov za hodinu. Sú to rádovo státisíce, nebojím sa povedať, až milióny kusov ročne. Na to máme tieto zariadenia, aby sme sa s takýmito veľkými objemami vedeli vysporiadať.“

Stroje si automaticky preberajú téglik, naplnia ho treskou a vákuovo uzatvoria horným krytom. Následne je každý téglik s naplnenou treskou označený zariadením so špeciálnou priemyselnou atramentovou tlačou. Tá na neho vytlačí dátum spotreby a výrobnú šaržu. Vytlačený nápis sa pritom v ďalšom kroku overuje.

„Každý jeden dátum je snímaný priemyselnou kamerou, ktorá vyhodnotí jeho čitateľnosť. V prípade, že je to v poriadku, je ďalej náš výrobok púšťaný na technologickej linke do ďalšieho procesu, a to kontrolné miesto váženia, kde je ešte skontrolovaná finálne hmotnosť nášho výrobku.“

Výroba obľúbenej tresky v majonéze sa nezaobíde bez použitia moderných technológií

Ak sa pri vážení zistí nevyhovujúca hmotnosť, výrobok sa vyradí. Do finálneho balenia sa teda dostanú len správne vyprodukované a označené tresky. Pre lepšiu logistiku sa pritom v centrálnej baliarni spája niekoľko téglikov s treskou do jedného balenia.

„Z kartónových výsekov je strojom vyskladaný finálny kartón, do ktorého Delta robotom vkladá strojné zariadenie jednotlivé tresky po 6, 12 alebo 24 kusov.“

Takéto balenia sa už potom ukladajú na paletu a putujú do medzi-skladu. Tam však na nich číha ešte záverečná, no veľmi dôležitá kontrola.

„Nachádzame sa na expedícii, kde sa zgrupujú všetky naše finálne výrobky. Celá produkcia je detegovaná cez X-ray detektor. Je to zariadenie, ktoré okrem cudzorodých látok, ako je kov, zachytí aj plasty, sklo a ďalšie cudzorodé zložky. Tým pádom my sme schopní 100 percentne vylúčiť prítomnosť nejakých cudzích predmetov v našich výrobkoch,“ hovorí pán Edward Duč, výrobný a technický riaditeľ, Ryba Košice.

Ani to však nie je pre košickú Rybu dosť, čo sa kontroly týka. Maximálnu možnú istotu o bezchybnosti výrobkov má preto podporiť opäť firemné laboratórium. Hotové výrobky sa priamo tam ochutnávajú. Školení odborníci, ktorí tvoria degustačnú komisiu už pritom majú chuť tresky podchytenú a ich chuťovým bunkám nič neujde. Samozrejme pri kontrole im pomáhajú aj technológie.

„Kontrolujeme pred vyskladnením produktu do externého skladu, každú jednu šaržu. To znamená, že odkontrolujeme hneď v ten deň výroby fyzikálno-chemické parametre, zmyslové parametre, a náhodne kontrolujeme mikrobiológiu v týchto produktoch. Pokiaľ my v laboratóriu nezadefinujeme, že produkt je v poriadku, tak nejde na expedíciu,“ hovorí pani Zuzana Belejová, manažér kvality, Ryba Košice.

Keď je teda všetko skontrolované, nič nebráni tomu, aby sa hotové výrobky mohli distribuovať priamo do obchodov, či predajných sietí. Toto sa deje aj niekoľkokrát za deň, aby sa na stôl k spotrebiteľom dostávali zaručene čerstvé výrobky. Treska je teda nepochybne obľúbeným jedlom, a to nielen pre Slovákov. No a vďaka značnému obsahu rybieho mäsa môže bodovať nielen v prospech chuťových buniek, ale aj zdravia.