Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kompaktná akčná kamera SID naživo prenáša snímané 3D videá

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 6. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Weeview vyrobila kompaktnú akčnú kameru SID, ktorá s pomocou dvoch širokouhlých objektívov prenáša naživo 3D videá. Kamera je navrhnutá tak, aby produkovala zábery vhodné pre použitie v aplikáciách pre virtuálnu realitu (VR) spolu s VR headsetmi. Okrem toho tiež používateľ môže pridávať do videí rôzne špeciálne efekty aj pre rozšírenú realitu (Augmented Reality – AR).

Hoci väčšina súčasných 360 stupňových kamier je relatívne veľká, nová kamera SID sa môže pochváliť kompaktnejším dizajnom s rozmermi 80 x 40 x 20 milimetrov, takže sa veľkosťou približuje k mnohým akčným kamerám. Hoci sama o sebe sa kamera SID aj zaraďuje k akčným kamerám, jej telo s váhou 60 gramov nie je vodotesné a ani príliš robustné. Vývojári však pracujú na možnosti pridania vodotesného puzdra.

Na prednej strane kamery SID sa nachádzajú dva širokouhlé objektívy so svetelnosťou F 2.4, ktoré majú stereoskopický záber, čiže umožňujú snímanie v 360 stupňoch. Objektívy kamery spolupracujú s 1 / 3 palcovými obrazovými snímačmi, ktoré umožňujú zachytávať statické snímky v rozlíšení 32 megapixlov a video zaznamenajú v rozlíšení 3K (2880 na 1440 bodov) pri rýchlosti 30 snímok za sekundu. 3D videá sú kompatibilné so službami, ako je YouTube či Facebook a môžu byť prezerané s pomocou VR headsetov.

Akčná kamera SID dokáže s pomocou dvoch širokouhlých objektívov snímať 3D videá v rozlíšení 3K.

Kamera nemá na zadnej strane žiaden displej, takže ovládanie má na starosti mobilná aplikácia pre operačné systémy iOS a Android. Tá používateľom umožní nastaviť kameru a na displeji mobilného zariadenia zobrazí to, čo sa aktuálne sníma. V aplikácii sa 3D snímky a 3D videá dajú pohodlne prezerať, ako aj priamo naživo posielať cez rôzne služby. K dispozícii je aj možnosť pridania špeciálnych efektov pre takzvanú rozšírenú realitu.

Zábery sú ukladané na pamäťovú microSD kartu, ktorá môže mať maximálnu kapacitu 128 GB. Spolu s kamerou bude vydaný aj vlastný stabilizačný systém SID, ktorý pomôže odstrániť neúmyselné chvenie kamery v troch osiach. Kamera je však kompatibilná aj so stabilizátormi GoPro.

3D akčná kamera SID má kompaktné rozmery.

Akčná 3D kamera SID je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať za finančnú podporu vo výške najmenej 179 dolárov. Súprava so stabilizačným závesom si vyžaduje už príspevok v hodnote 269 dolárov. Požadovaná suma už bola vyzbieraná, takže ak všetko pôjde podľa plánov výrobcu, prvé kusy by mali byť expedované niekedy v priebehu augusta.

Pre elimináciu otrasov sa k 3D kamere SID dodáva za príplatok aj ručný trojosový stabilizátor.