Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ortek ECD: Účinný vyhľadávač tvoriacich sa zubných dutín

Ortek ECD: Účinný vyhľadávač tvoriacich sa zubných dutín
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 3. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tvorba dutín v zuboch je jednou z vecí, ktorá vedie k zubným kazom a čím skôr ich zachytíte, tým lepšie. Pravidelné vizuálne prehliadky u zubára ale röntgen zubov určite pomôžu, ale existuje aj nový ručné zariadenie, ktoré je navrhnuté tak, aby odhalilo tvorbu dutín ešte skôr. Nesie názov Ortek ECD (Early Cavity Detection – Skorá detekcia dutín) a dokáže hľadať dutiny pomocou elektriny.

Ako teda Ortek ECD funguje? V prvom rade si treba uvedomiť, že zubná sklovina ako taká nie je elektricky vodivá. V prípade že je porušená aj tými najmenšími dutinovými léziami v prvotnom štádiu alebo ak dochádza v oblasti zubu k demineralizácii, začne unikať zubná kvapalina von, a práve tá vedie elektrinu.

Ručné zariadenie Ortek ECD v tvare pera je poháňané batériou a na jednom jeho konci sa nachádza elektrifikovaný hrot, ktorý sa aplikuje na inak suché zuby. Ak je prítomná dentálna kvapalina, hrot dokáže uzavrieť svoj elektrický obvod a túto skutočnosť oznámi zariadenie zubárovi.

zub, dentálna hygiena, dutina, lézia, demineralizácia, sklovina, zubná sklovina, dentálna kvapalina, vodivosť, Ortek, ECD, Early Cavity Detection, Ortek ECD, technológie, novinky, technologické novinky, recenzie, inovácie, prvé dojmy

Ortek ECD tiež môže určiť, koľko tekutiny sa našlo, vďaka čomu sa dá u pacientov určiť závažnosť akéhokoľvek porušenia zubu. V laboratórnych testoch a testoch na ľuďoch sa údajne podarilo identifikovať demineralizáciu alebo dutinové lézie v rannom štádiu s presnosťou na sto percent.

Spoločnosť Ortek nedávno pre zariadenie ECD získala patent. Zariadenie bolo pritom vyvíjané na univerzite zubného lekárstva Stony Brook v New Yorku. Spoločnosť momentálne hľadá cestu pre komercializáciu produktu, aby sa zariadenie mohlo predávať celosvetovo.