Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ďalšia generácia mini počítača sa zamerala na priemyselné IoT

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Izraelská spoločnosť CompuLab sa už niekoľko rokov venuje výrobe drobných počítačov bez ventilátorov pre komerčné aj spotrebiteľské účely. Výrobca tentoraz odhalil novú generáciu mini počítača fitlet, ktorá funguje na architektúre Intel Apollo Lake a je navrhnutá pre priemyselné aplikácie v ekosystéme internetu vecí (Internet of Things - IoT).

Rovnako ako predchodca, je nový mini počítač fitlet2 pasívne chladený a tichý. Dodáva sa s procesormi Intel Atom x7-E3950, x5-E3930 alebo Celeron J3455. Pre hromadné objednávky sú k dispozícii aj ďalšie varianty architektúry Intel Apollo Lake. Procesory podporuje až 16 GB operačnej pamäte DDR3L RAM a na výber je z viacero typov úložísk, eMMC, SSD alebo hybridného HDD / SSD.

Mini počítač fitlet2 meria 112 x 84 x 25 milimetrov a všetka elektronika sa zmestila pod kovový kryt. K dispozícii sú aj kryty odolávajúce vysokému tlaku či priamo priemyselné kryty. Mini počítač zvládne pracovať v prostredí pri teplotách od -40 až do 85 stupňov Celzia, je odolný voči nárazom, vibráciám, prachu a vlhkosti. Tlačidlo napíjania sa dá vypnúť len na diaľkovom ovládaní.

Ďalšia generácia minipočítača fitlet2 je zameraná na priemyselné využitie v ekosystéme internetu vecí (IoT).

Čo sa týka možností pripojenia, nájdeme tu až dva 1 gigabitové Ethernet porty, USB porty. HDMI 1.4 (4K pri 30 Hz , mini-DisplayPort (4K pri 60 Hz), analógový a optický audio port, microSD a sériový RS232.

Spoločnosť CompuLab popisuje nové zariadenie ako užitočný nástroj pre využitie v automotive, dopravnom a úžitkovom priemysle, pre maloobchod a dodávateľské reťazce pre aplikácie v prostredí internetu vecí. Mini počítač môže byť namontovaný cez VESA, DIN-rail, ako aj tepelným spájaním. Je dokonca modulárny a jeho funkcie sa dajú rozšíriť pomocou takzvanej T-Card.

Predná strana mini počítača fitlet2.

V súčasnosti existuje modul, ktorý pridáva viac gigabitových Ethernet portov, iný podporuje 4G mobilnú sieť a Wi-Fi, či modul, ktorý pridáva navyše 4 porty ISB. Výrobca má v talóne ďalšie rozširujúce moduly a bude podporovať aj vývoj modulov tretích strán.

Mini počítač fitlet2 môže mať nainštalovaný operačný systém Windows 10 IoT Enterprise edition alebo Linux Mint, no je kompatibilný aj s ďalšími operačnými systémami. K dispozícii je už teraz za cenu od 153 dolárov, podľa zvolenej konfigurácie.

Zadná strana mini počítača fitlet2.