Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Benestra cez zariadenia FortiGate prináša slovenským firmám vyššie zabezpečenie IT

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 6. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Počítačová bezpečnosť, jedna z najdiskutovanejších tém, a bodaj by aj nie, veď pravidelne počúvame o hackerských útokoch. Aj telekomunikační operátori majú k tomu čo povedať. Napríklad Benestra dala používateľom k dispozícii malú bezpečnostnú škatuľku, za ktorou stoja veľké služby. Neverili by ste, čo všetko v sebe obsahuje a prečo sa s ňou môžu aj firmy cítiť bezpečnejšie.

Kybernetický zločin v poslednom období narastá a tak by spoločnosti mali klásť veľký dôraz na ochranu údajov vo svojej IT infraštruktúre. Známy firewall, prípadne základný bezpečnostný či antivírový softvér, však už nemusia byť dostačujúcim riešením. Pri automatizovanom kybernetickom útoku sa tak môže stať, že sa citlivé dáta dostanú von a do nesprávnych rúk. Popri iných však pomáha firmy na Slovensku chrániť aj telekomunikačný operátor Benestra. Používa na to systém komplexných služieb, ktoré sú postavené na šikovnom bezpečnostnom zariadení z dielne svetového výrobcu Fortinet.

„Nie je to len obyčajný firewall, ale na tomto zariadení sa dajú nastaviť aj ďalšie ochrany, ako je IPS, IDS, Antispam, Antivírus, DNSy, IPsecové tunely a ďalšie security veci, ktoré sú nevyhnutné vlastne pre beh spoločnosti. Máme tu vybudovaný tím odborníkov, ktorí vlastne sa starajú o jednotlivé zariadenia na to, aby ochraňovali spoločnosti pred únikom takýchto dát,“ vysvetľuje pán Augustín Revák, technický riditeľ, Benestra.

Zariadenie FortiGate pritom nezaťažuje servery alebo koncové stanice, pretože všetky operácie sa odohrávajú priamo v jeho útrobách.

„Zariadenie obsahuje hardvérové Content procesory, kde celá záťaž vlastne beží v CPU a tým pádom vide poskytnúť rôzne ochrany. Vie akcelerovať celý ten výkon toho zariadenia tak, aby dokázalo ochrániť tú spoločnosť pred potenciálnymi útokmi.“

Výhodou je aj to, že bezpečnostné zariadenia môžu byť v rôznych veľkostiach, od drobnej škatuľky až po veľké zariadenie s vysokým výkonom. Vyberajú sa zvyčajne podľa kapacity alebo rýchlosti, ktorou je firma do internetovej siete pripojená. Benestra sa však musí starať o to, aby bolo zariadenie pripravené na najnovšie kybernetické hrozby. Samotné zariadenie je v tomto smere nápomocné, keďže dokáže z centrály výrobcu preberať softvérové aktualizácie a tiež databázy s novými hrozbami.

„Nielen priamo od Fortinetu, ale aj poskytovatelia takýchto security systémov si zdieľajú vlastne tieto databázy medzi sebou a je napojený aj na tú centrálnu databázu, kde vie si updatovať, aby bol pripravený ochrániť vlastne spoločnosť pred tými hrozbami.“

Benestra cez zariadenia FortiGate prináša slovenským firmám vyššie zabezpečenie IT.

Ani spoločnosti, ktoré majú obchodné tímy na služobných cestách alebo zamestnancov, ktorí pracujú z domu a pripájajú sa do firemných databáz, sa nemusia obávať o bezpečnosť.

„Cez IPsecové tunely alebo cez VPN klienta sa pripájajú vlastne na to zariadenie a tým pádom je medzi nimi chránený tok dát a vedia sa pripojiť priamo do LANky spoločnosti.“

Bezpečnostné zariadenia sú pritom už nejaký ten rok súčasťou komplexnej služby Managed Security, ktorá je určená pre väčšie firmy a korporácie. Ale keďže sa o vyššie zabezpečenie IT infraštruktúry na Slovensku čoraz viac zaujímajú aj menšie firmy, rozhodla sa Benestra, že pre ne zriadi službu s názvom Office Security. Jej používateľ tak nemusí investovať do hardvéru, pretože zariadenia FortiGate sú aj virtualizované cez cloudový systém telekomunikačného operátora.

„Používateľ pristupuje do siete internet cez jedno centrálne miesto. V rámci jeho pobočiek je vytvorená dajme tomu MPLS sieť a má jeden prístup do internetu, ide to cez ten náš cloud. O to zariadenie v počiatočnej fáze sa stará náš technik, tak mu vie urobiť základné nastavenia tak, aby spoločnosť bola ochránená. Všetky ostatné nastavenia, napríklad aj ochranu, aby používatelia nepoužívali v spoločnosti Facebook, si vie urobiť používateľ sám.“

O tom, že tieto služby dokážu pomáhať, sa mohli ich používatelia presvedčiť na vlastnej koži počas nedávnych kybernetických útokov, ktoré využili bezpečnostnú dieru v neaktualizovanom operačnom systéme Windows.

„Zariadenie vlastne odchytilo už na vstupe do spoločnosti škodlivý vírus a nepustilo to do LANky. Takže ak ten Windows nebol updatovaný, tak ten škodlivý kód sa k nemu nedostal,“ dodáva pán Augustín Revák, technický riditeľ, Benestra.

Bezpečnostní analytici predpokladajú, že počet kybernetických útokov, ktorých cieľom je poškodenie alebo odcudzenie firemných dát, bude v budúcnosti narastať a mnohé z nich budú ešte sofistikovanejšie. Tomu sa samozrejme musia prispôsobiť aj poskytovatelia bezpečnostných riešení. Vyzerá to teda tak, že s využitím svetových riešení, ktoré sa k firmám dostanú aj cez niektorých telekomunikačných operátorov, môžu byť korporácie v malom náskoku.