Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

IBM odhalilo prototyp svojho prvého komerčného kvantového procesora

IBM odhalilo prototyp svojho prvého komerčného kvantového procesora
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rôzne tímy výskumníkov, ktoré potrebovali pracovať s obrovským množstvom dát, mali už asi rok prístup ku kvantovému procesoru od IBM prostredníctvom cloudovej služby. No teraz IBM prichádza s novou generáciou kvantového procesoru, ktorý sa pýši až 16 kvantovými bitmi (qubits), vďaka čomu sa enormne zvýši výkon spracovania cez cloud. Druhý nový procesor, s dvojnásobným výkonom, je navrhnutý ako prvý prototyp komerčného kvantového procesora.

Kvantové počítače majú potenciál sa v niektorých prípadoch stať exponenciálne rýchlejšími a výkonnejšími, ako klasické počítačové systémy. V tradičných systémoch sa jedna informácia skladá buď z jednotky alebo nuly, no kvantový bit má schopnosť vyjadrenia informácie prostredníctvom jednotky, nuly alebo oboch súčasne.

Sila výkonu pritom rastie exponenciálne, ak sa k počítaču pridá viac kvantových bitov. Dva qubity môžu existovať v štyroch stavoch (00, 01, 10 alebo 11), no dva qubity tiež môžu tieto štyri stavy reprezentovať aj súčasne. Vďaka tejto technológii sa kvantové počítače môžu stať skvelými pomocníkmi pri riešení obrovského množstva dát súčasne.

Terajší kvantový procesor IBM, ktorý je dostupný v cloude, je postavený na výkone 5 qubitov, čo znamená, že disponuje výpočtovou silou 32 tradičných bitov. Nová verzia kvantového procesora so 16 qubitmi je ekvivalentná s 65 536 bitmi, čo umožní vývojárom a výskumníkom v prostredí cloudu vykonávať komplikované experimenty.

Spoločnosť IBM odhalila prototyp svojho prvého komerčného kvantového procesora.

Druhý nový procesor sa môže pochváliť 17 qubitmi. Jeho výkon je dvojnásobný oproti procesoru s 16 qubitmi a vďaka vylepšeniu architektúry a materiálov je to doteraz najvýkonnejší kvantový procesor, aký spoločnosť IBM vyrobila. Procesor je navrhnutý ako prototyp prvého komerčného kvantového procesoru, ktorý sa stane súčasťou počítačového systému IBM. K dispozícii bude prostredníctvom iniciatívy IBM Q, ktorá sa zaoberá vývojom praktických kvantových počítačov.

Spoločnosť IBM tvrdí, že chce pokračovať vo vylepšovaní všetkých aspektov svojich kvantových procesorov s cieľom prispôsobiť ich novým metrickým kritériám Quantum Volume. Tento údaj zohľadňuje nielen počet qubitov v systéme, ale aj ich kvalitu, ako sa navzájom pripájajú a ako často vracajú chybné informácie.