Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Softvérové riešenia od Kaspersky Lab pomáhajú firmám proti rozličným kybernetickým útokom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kým nás ľudí v tom reálnom svete ešte stále trápia vírusy, v tom počítačovom už dávno nie sú najväčšou hrozbou. Za posledné roky pribudlo mnoho ďalších hrozieb, ako sú hackerské útoky DDoS, botnety, fishingy, farmingy, či ransomware. V tomto smere sa museli prispôsobiť aj samotné firmy, ktoré sa na začiatku venovali len vývoju antivírových programov. Dnes sú však vďaka svojmu rozsiahlemu vývoju už naplno vyzbrojené proti kyber zločinu.

Výrobcu počítačových programov v oblasti IT bezpečnosti, firmu Kaspersky, asi netreba zvlášť predstavovať. Je pomerne známa mnohým používateľom počítačov, najmä svojim antivírovým programom. No dnes už čelí mnohým ďalším kybernetickým hrozbám.

„To sú omnoho sofistikovanejšie útoky, DDoS útoky, ktoré sú tu s nami dlhšiu dobu, ale samozrejme hovoríme o nových témach, ako je kyber šikana, ako je strata identity, krádež identity. Až v podstate na útoky dajme tomu na nejaké kritické infrastructures, to znamená dajme tomu nejaké fabriky, elektrárne a tak ďalej. Je to aj jeden z dôvodov, prečo sme pred pár rokmi nadviazali spoluprácu s organizáciami, ako je Europol, Interpol,“ hovorí pán Michal Lukáš, Kaspersky Lab.

Vďaka vývojárom sú tak dnes k dispozícii riešenia nielen pre jednotlivcov, ale aj pre firmy a korporácie, od tých najmenších, až po tie najväčšie.

„Pokiaľ hovoríme o jadrovej elektrárni, máme špecifické riešenie, ktoré je priamo nadizajnované, pripravené pre tento typ zákazníka. Pokiaľ hovoríme o bežnom segmente v podstate firemných zákazníkov, dokážeme zabezpečiť nielen koncové stanice, servery, mobilné zariadenia, ale poďme sa rozprávať aj o virtuálizácii, poďme sa rozprávať o patch manažmente, pretože aplikácie majú zraniteľnosť. A je potrebné mať pod kontrolou aj tieto zraniteľnosti, pretože to je zase potenciálny útok.“

Pre menšie firmy, zhruba do 50 zamestnancov, je v ruskej dielni k dispozícii riešenie s názvom Small Office Security. Vývojári ho dizajnovali tak, aby pomohlo najmä firmám, ktoré pravdepodobne nemajú človeka, ktorý sa im stará o bezpečnosť. Vyznačuje sa jednoduchosťou a po nainštalovaní netreba tráviť čas komplikovaným nastavovaním. No Small Office Security prináša aj ďalšie výhody.

„Okrem iného, tej bezpečnostnej časti, napríklad backupovací softvér, takže nejaké zálohovanie. Hovoríme o nejakom password manažéri, takže správcovi hesiel, ktorý dokáže uchovať heslá na bezpečnom mieste, generovať nové bezpečnostné heslá. Prípadne odporúča aktualizovať softvér, teda aj časť tohto produktu ponúka používateľovi zaktualizovať si ten daný softvér, ktorý už tam beží a má zraniteľnosti, ktoré my rozpoznáme.“

Kaspersky Lab Small Office Security

Väčšie firmy, to sú aj väčšie nároky. A tak sa tomu museli vývojári ruského producenta bezpečnostného softvéru prispôsobiť. Prichádza tak riešenie, ktoré obsahuje systém centrálnej správy pre administrátora firemnej IT infraštruktúry.

„Potrebuje nielen niečo zabezpečiť, ale potrebuje pravdepodobne niečo nainštalovať alebo odinštalovať, zaktualizovať, pripojiť sa niekam vzdialene.“

No a v neposlednom rade je účinnou zbraňou aj aj softvérové riešenie Kaspersky Anti Targeted Attack, ktoré monitoruje čo sa deje v sieti, na serveroch, v pracovných staniciach a dokáže odhaliť útoky alebo podozrivú činnosť či pokusy o priemyselnú špionáž, ktoré môžu byť cielené na konkrétnu firmu.

„Pokiaľ to bude v podstate z ničoho nič komunikácia do iného štátu, alebo v podstate bude to niečo anomálneho, ale nemusí to byť ani anomálne, môže to byť aj valídna komunikácia, my v podstate vďaka tomu, že dokážeme všetko analyzovať, tak dokážeme samozrejme aj rozpoznať prípadné anomálie, alebo minimálne upozorniť na to, že by bolo vhodné sa venovať tejto časti.“

Reagovať na hackerské útoky dnes treba okamžite. Aj preto si Kaspersky drží online tím ľudí, ktorý je k dispozícii nepretržite a korporáciám pomáha bojovať s kybernetickým zločinom i priamo počas útoku, dokonca špeciálne zameraného na vybraný cieľ.

„Pokiaľ to bude vážne niečo veľmi sofistikovaného, unikátneho na svete, napísaného vážne na mieru, tak v tento moment tie informácie je v podstate možné získať a analyzovať a vykonať ďalšie kroky, samozrejme s našou spoluprácou, kedy máme špeciálny tím technikov, ktorý je pripravený presne preto, aby v tento moment pomohol, zasiahol a tak ďalej,“ dodáva pán Michal Lukáš, Kaspersky Lab.

Aj keď sú dnes k dispozícii pomerne úspešné bezpečnostné riešenia, už zajtra môžu mať väčší náskok hackeri. Preto vývoj v tejto oblasti zo strany firiem, ktoré bezpečnostný softvér pre IT vyvíjajú, nikdy neutícha a denne sa tak objavujú nové a nové aktualizácie. Je teda len na samotných firmách, aby takéto zbrane na svoju ochranu na plno využili.