Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Príslušenstvo pre HTC Vive prinesie sledovanie pohľadu vo VR

Príslušenstvo pre HTC Vive prinesie sledovanie pohľadu vo VR
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jeden z najnovších doplnkov pre VR okuliare HTC Vive má za cieľ poskytnúť používateľom technológiu sledovania pohybu očí vo virtuálnej realite. Čínska start-up spoločnosť 7invensun podporovaná priamo HTC totiž vyvinula súpravu pod názvom aGlass, ktorá by mala priniesť ovládanie očami v prostredí virtuálnej reality.

Súprava aGlass sa skladá z páru špeciálnych šošoviek, ktoré sa vložia do headsetu HTC Vive a pripoja sa k USB portu. Obsahuje tiež tri súpravy myoptických šošoviek, ktoré používateľom umožnia si vychutnávať virtuálnu realitu aj bez svojich dioptrických okuliarov. Dodatočné šošovky pre krátkodobé používanie však nemusia fungovať pre jednotlivcov s rôznymi typmi poškodenia zraku.

Príslušenstvo aGlass môže používateľom headsetu HTC Vive priniesť technológiu pre sledovanie pohybu ich očí vo virtuálnej realite

Sledovanie pohybu očí v prostredí virtuálnej reality má niekoľko dôležitých funkcií. Jedna z nich umožňuje takzvané foveované vykresľovanie, čo je grafický rendering reagujúci na to, kam sa používateľ pozerá na displeji headsetu. Vo virtuálnej realite umožňuje presnejšie napodobniť spôsob, ako ľudský zrak reaguje v reálnom prostredí pri súčasnom znížení hardvérových požiadaviek na aplikácie pre virtuálnu realitu práve tým spôsobom, že sa vykresľujú len tie veci, ktoré oko hľadá. Technológia sledovania očí tiež umožňuje prirodzený spôsob interakcie s virtuálnym svetom.

Pre súpravu aGlass sú k dispozícii vymeniteľné myoptické šošovky

Súprava aGlass je momentálne k dispozícii na objednanie pre vývojárov. Dostupná by mala byť od budúceho mesiaca za cenu 1500 CNY (približne 199 EUR), hoci presnejšie ceny mimo čínsky trh ešte neboli stanovené, takisto ako dátumy distribúcie. Ak by však všetko išlo dobre a vývojári by dokázali začleniť funkcie sledovania očí z aGlass do svojich aplikácií, bol by to významný pokrok vo svete virtuálnej reality a celkovo by to mohlo priniesť headsetu HTC Vive výhodu oproti jeho konkurentom, ako je Oculus Rift.

Súprava aGlass pre headset HTC Vive bude zatiaľ dostupná len pre vývojárov