Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

HPE Synergy: Modulárne serverové riešenie pre dynamické firmy

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 4. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na jar sa rozvíja nielen príroda, ale aj také IT technológie. Práve technologický pokrok pritom priniesol v oblasti IT najmä zmenšenie a zefektívnenie jednotlivých komponentov, ako sú napríklad procesory či pamäte. Zároveň sa však mení aj prístup k hardvéru a vytváraniu IT infraštruktúry vo firmách. No a práve k jedným z inovatívnych prístupov pre serverové riešenia patrí aj modulárny systém Synergy z dielne HP Enterprise. Firmám môže priniesť vyššiu efektivitu a možnosť pružnejšie reagovať na svoje potreby oproti tradičným serverom.

Riešenie HPE Synergy predstavuje v prvom rade nový pohľad na výpočtovú infraštruktúru aj v oblasti takzvaných Blade serverov. Namiesto klasického škálovania, teda len neustáleho pridávania nových a nových serverov, ide totiž o modulárny systém. Ten prináša firmám presné riešenie na mieru v danej chvíli. No môže aj pružne reagovať na požiadavky pri ich raste a rozširovaní do nových oblastí, či dokonca aj opačne, pri zmenšovaní firiem.

„Máme v tej infraštruktúre nejaké prvky. Výpočtový výkon, nejakú RAMku, nejaký diskový priestor, nejaké pripojenie na Ethernet, pripojenie na SUNkové pole. A tieto všetky komponenty sa dajú skladať do niečoho, čo vytvorí vlastne fyzický server. A v momente keď ten fyzický server nepotrebujeme, tak to vieme znovu rozpustiť. To znamená, že vieme to aj skladať aj rozpúšťať,“ hovorí pán Jozef Púry, Hewlett Packard Enterprise.

Jednotlivé servery a prípadne aj diskové polia sa vertikálne vkladajú do jedného priestoru, do takzvaného „frejmu“. Po zaplnení jeho kapacity sa podľa konkrétnych potrieb môžu do systému zapojiť ďalšie. Synergy i v tomto smere prináša inovatívny prístup z hľadiska manažmentu celej výpočtovej infraštruktúry.

„Zrazu vidím tam dvakrát toľko serverov, ako som videl predtým, ale mám to v jednom manažmente. Tie servery vidia na seba ako keby natívne, vôbec nie cez nejaké externé switche. Vidia to vlastne v rámci nejakej internej komunikácie. Vieme manažovať alebo spravovať až 21 tých škatuliek, tých frejmov.“

Za všetkým pritom stojí dvojica základných riadiacich modulov, z ktorých jeden je hlavný a ten druhý redundantný, čiže záložný. Slúžia na chod softvérového prostredia HP One View, ktoré má na starosti celý manažment rozdeľovania požiadaviek do ďalších jednotlivých zapojených serverov.

Modulárne serverové riešenie HPE Synergy

Veľkou výhodou je v systéme Synergy aj to, že proces nakonfigurovania a oživenia nového serveru, ktorý rozšíri systém, alebo nahradí pokazený server, sa tu rieši automatizovaným prostredím cez takzvaný Image Streamer. Ten využíva prednastavené serverové profily, ktoré obsahujú všetky dôležité informácie, ako napríklad počet procesorov, kapacitu RAM, či ďalšie.

„Vieme tam veľmi efektívne doplniť do toho profilu aj operačný systém. To znamená, že vieme urobiť server, ktorý je ako keby „stateless“, že nemá žiaden stav. A všetky jeho vlastnosti sú definované tým profilom. To znamená, že keď sa nám server pokazí, tak vieme ho vytiahnuť, dáme miesto neho nový server a ten profil mu povie, že ale ty máš takto nastavené LAN prostredie, ty máš takto nastavené Sun prostredie a budeš bootovať tento operačný systém, ktorý už máme vyrobený.“

Vďaka tomuto riešeniu sa proces pripojenia a nakonfigurovania nového serveru aj poriadne urýchli a navyše je aj bezpečný.

„A všetko sa to dá zautomatizovať, že na stlačenie jedného tlačidla za 15 minút máte hotové niečo, čo sa typicky robilo hodiny, dni, niekedy týždne. Tým pádom to môže byť bezchybové, lebo keď vám automatizáciu robí stroj, tak ju urobí tak, ako sa to má spraviť. Keď ju robí človek, tak je tam istá možnosť, žeby sa mohol pomýliť.“

Budúcnosť však môže priniesť ešte zaujímavejšie riešenie výpočtovej infraštruktúry, na ktorom pracuje Hewlett Packard Enterprise. Koncept nesie názov The Machine. V rámci neho už nemusí hrať žiadnu rolu ani geografická poloha pre jednotlivé hardvérové komponenty. Na jednom fyzickom mieste tak môžu byť zhromaždené len procesory, na inom zasa pamäte.

„Budeme mať nejakú skupinu procesorov a nejakú skupinu pamäte a budeme si vedieť pomocou takejto infraštruktúry, ktorá je na to pripravená, vyzobať: chcem 8 procesorov, zoberiem si 8 procesorov, chcem k tomu 256 GB pamäte, zoberiem si 256 GB pamäte. Nadefinujem siete a som vybavený,“ dodáva pán Jozef Púry, Hewlett Packard Enterprise.

Na miesto metalických vedení by sa však mali využívať optické zbernice s dosahom aj niekoľkých kilometrov pre presun serverových zdrojov. Napríklad by tak firma mohla mať procesory v Bratislave, pamäte v Trnave, no vďaka rýchlym optickým sieťam a novému dátovému protokolu bude výkon využívať jej pobočka v Nitre.

Kým sa však toho dočkáme, ubehne ešte nejaký ten čas. Zatiaľ je tu systém Synergy, ktorý dokáže pracovať na princípe softvérovo definovanej infraštruktúry. Pomocou softvéru teda pridelí časť výkonu jednej strane a časť výkonu ďalšej. Ak k tomu pripočítame aj modulárnosť celého systému, vyjde z toho inovatívna technológia, ktorá by mohla dynamicky rozmýšľajúcu firmu posunúť o krok vpred.