Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Drobná počítačová platforma Joule v sebe ukrýva veľký potenciál

Drobná počítačová platforma Joule v sebe ukrýva veľký potenciál
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 8. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Intel počas svojej akcie Developer Forum 2016 v San Franciscu predstavila spustenie novej platformy Joule, čo je malý počítač navrhnutý tak, aby dodal život novej vlne dronov, robotov a celému radu zariadení pre Internet vecí. Hoci je Joule rozmerovo naozaj malý, dokáže urýchliť prácu zariadeniam s technológiou priestorového zobrazenia RealSense, ktoré sú tak schopné analyzovať a chápať svet okolo seba.

Intel sa pri výrobe platformy Joule zameral najmä na jeho schopnosť komunikovať s radom senzorov a kamier RealSense. Vďaka tomu, že je Joule kompaktný, ale plne bezdrôtovo kompatibilný s obrovskou škálou doplnkov, sa môže stať srdcom množstva autonómnych dronov a robotických zariadení.

CEO Intelu, pán Brain Krzanich predstavuje novú počítačovú platformu Joule

K dispozícii budú dva rôzne modely počítačovej platformy Joule. Model Joule 550X je osadený štvorjadrovým procesorom Intel Atom T5500 s frekvenciou 1,5 GHz spolu s 3GB operačnej pamäte RAM LPDDR4. Intel vybavil Joule 8 GB úložného priestoru, ktorý sa nachádza na flashovej karte eMMC. Nechýbajú bezdrôtové prenosové technológie Bluetooth a 802.11ac Wifi. Joule 550x beží na operačnom systéme založenom na Linuxe, ktorý je uspôsobený pre Internet vecí a inteligentné zariadenia s podporou priestorových kamier Intel RealSense.

Počítačová platforma Intel Joule je svojimi rozmermi naozaj drobná, no dokáže spracovať videá v rozlíšení 4K

Model Joule 570x prináša výkonnejší štvorjadrový procesor Atom T5700 s taktovacou frekvenciou 1,7 GHz, ktorá môže narásť až na 2,4 GHz. Operačná pamäť RAM v tomto prípade narástla na 4 GB. Väčšieho priestoru sa dočkalo aj vnútorné úložisko a to rovno v kapacite 16 GB. Oba modely počítačovej platformy Joule používajú rovnaké systémy Bluetooth a Wifi. Operačný systém je zhodný s modelom 550x, no podľa Intelu má v tomto prípade vyriešenú lepšiu podporu RealSense kamier a sprievodných inštrukčných knižníc.

Joule 550x a 570x sú schopné zachytiť a zobraziť video v rozlíšení 4K s využitím integrovanej grafickej karty Intel HD.

Počítačová platforma Intel Joule je určená pre poháňanie zariadení s kamerovou technológiou RealSense

Súčasťou Developer Forum 2016 bolo aj predstavenie celého radu vývojárskych balíčkov pre RealSense technológiu. Prvým z nich je Robotic Kit, ktorý sa skladá z kompaktnej základnej dosky AAEON a kamery RealSense R200. Tento balíček je určený pre vývojárov, ktorí sa snažia zostrojiť roboty schopné rozoznávať ľudí, a ktoré sa navigujú v prostredí.

Balíček ZR300 Dev Kit kombinuje priestorové snímanie so sledovaním pohybu a je navrhnutý tak, aby poskytoval presné autonómne mapovanie a navigáciu. Podľa Intelu je vhodný pre použitie v autonómnych robotoch a dronoch.

Predstavená bola aj nová kamera RealSense Camera 400, ktorá má väčšiu presnosť a dvojnásobný počet 3D bodov za sekundu v porovnaní so starším modelom.

Intel predstavil aj novú priestorovú kameru RealSense Camera 400