Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

HP: Rýchle atramentové tlačiarne

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
27. 2. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak máte doma počítač, tak mám určite veľkú šancu, žeby som u vás doma pri ňom našiel aj tlačiareň. Oproti minulosti je toto spojenie dnes už v domácnostiach bežné. Denne si tlačíme listy, recepty či fotografie. Možno raz bude to isté platiť aj pre 3D tlač. No zatiaľ nepredbiehajme a pozrime sa na to, čo je dôležité pri tlači v atramentových tlačiarňach.

Laserové tlačiarne vždy pútali svojou rýchlosťou tlačenia a keď vám v ruke navyše zostal papier s textom, ktorý sa nerozmazal, obdiv tohto zariadenia len rástol. Dnes sú však aj atramentové tlačiarne úplne niekde inde. A keď sa k nim pridali ešte aj technológie papiera určeného pre atramentové tlačiarne, vylepšenie výsledku sa zasa posunulo vpred. Aj pomocou technológie ColorLok.

„ColorLok je technológia, ktorú používajú viacerí výrobcovia papiera. Nie je to len výsada práve keď HP patrilo k prvým, ktorí túto technológiu uviedli do života. A ColorLok zabezpečuje to, že na atramentovej tlačiarni na tomto papieri, aj keď sú to bežné 60 alebo 80 gramové papiere, dostanere stále sýte a jasné farby, ktoré vám dlho vydržia,“ hovorí pani Erika Lindauerová, HP Slovensko.

Vďaka mnohým zlepšeniam pri atramentových tlačiarňach sa tieto stroje už začínajú pomaly rozširovať aj vo firemnom segmente. Dokonca sú prispôsobené aj na oveľa väčšie záťaže, ako bežné domáce tlačiarne. A tak sú schopné mesačne tlačiť i niekoľko tisíc strán.

„Sú to zariadenia, ktoré dokonca tlačia rýchlosťou 70 strán za minútu, takže aj to, že atramentové tlačiarne sú pomalé je takisto už mýtus, ktorý je dávno za nami.“

Nepochybne je najväčšia spotreba atramentu pri tlači fotografií. Dnes si však už pri strojoch u viacerých výrobcov dokážete spotrebu regulovať nastavovaním kvality tlače, sýtosti a kontrastu farieb a opäť aj pomocou vhodného fotopapiera.

„Keď tlačíme fotografie doma, musíme dávať veľký dôraz na kvalitu papiera, na aký tú fotografiu tlačíme. Lebo to je celá alfa a omega toho, ako tá fotografia bude vyzerať a ako dlho nám vydrží. Tie lacnejšie papiere nemajú takú dobrú sýtosť farieb a zároveň nám nemusia ani tak dlho vydržať. Keď tá fotografia bude umiestnená niekde na chladničke, alebo za rámikom vysieť na stene a nie je vytlačená na kvalitnom foto-papieri, za niekoľko rokov môžu tie farby vyblednúť.“

No kým pred časom bola tlač fotografií doma najväčším hitom, dnes sa už ľudia orientujú iným smerom.

„Málokto si tlačí fotografie doma, respektíve málo sa už tlačia fotografie. Skôr sa ide do spôsobu foto-kníh, sú rôzne agentúry a spoločnosti, ktoré vyrábajú foto-knihy a kde si naozaj veľmi pohodlnou formou dokážeme urobiť svoj vlastný fotoalbum aj s celým popisom, ktorý nám vydrží celé generácie.“

Stále sa však nájde dosť ľudí, ktorí potrebujú mať tlač fotografií doma vždy po ruke. Okrem papiera je pritom rozhodujúcim prvkom aj samotný atrament.

„O tom na čom sa tlačí, čím sa tlačí, či je to atrament alebo toner, je veľmi dôležité. Atrament a toner tvoria 70 percent kvality toho výstupného výtlačku. Takže naozaj každý by si mal zvážiť, že akým spôsobom chce tlačiť a čo od toho výtlačku očakáva,“ vysvetľuje pani Erika Lindauerová, HP Slovensko.

No a s tlačou aj súviselo jedno zaujímavé podujatie, na ktorom nechýbal ani náš tím. Nadšenci technológií papierového modelárstva sa snažili vytvoriť nový slovenský rekord v stavbe papierovej limuzíny, ktorej diely boli vytlačené na atramentových tlačiarňach.

„Po zlepení modelu sme ho položili na zem, použilo sa klasické meracie pásmo a tá dĺžka bola 4 metre a 19 centimetrov. Z hľadiska rekordov je tento rekord ako ustanovujúci, lebo doteraz sa nikto o nič také nepokúšal. Takže kto by chcel prekonať takýto rekord, tak musí za tie tri hodiny urobiť dlhšie vozidlo,“ hovorí pán Igor Svítok, komisár knihy Slovenské rekordy.

Takže atramentové tlačiarne boli pri novom slovenskom rekorde a možno raz budú stáť aj za nejakým tým svetovým rekordom. Nakoniec uvidíme, čo im boj s laserovými tlačiarňami ešte prinesie.