Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Rusku vyrástol malý domček, ktorý postavila prenosná 3D tlačiareň

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci je zatiaľ 3D tlačená architektúra obrazne povedané v plienkach, niektoré spoločnosti už za sebou majú úspešné projekty s využitím tejto inovatívnej technológie. Patrí medzi ne i firma Apis Cor, ktorá v spolupráci s developerskou firmou PIK predviedla schopnosti svojej prenosnej 3D tlačiarne. S jej pomocou sa totiž podarilo vybudovať hrubú stavbu malého domu s rozlohou 38 metrov štvorcových.

Práce na prototype domu začali už v decembri minulého roku v Rusku a kvôli povestnej ruskej zime museli konštruktéri postaviť okolo staveniska stan, aby sa cementová zmes uchovala pred zmrznutím. Dom bol nedávno dokončený a reprezentuje možnosti využitia prenosnej 3D tlačiarne spoločnosti Apis Cor pre výstavbu malých domov pre jednu alebo dve osoby.

Spoločnosť Apis Cor vytvorila prenosnú 3D tlačiareň, ktorá je navrhnutá pre výstavu malých domov

Zaujímavosťou je aj fakt, že celý tlačový proces hrubej stavby trval len 24 hodín. 3D tlačiareň, ktorá svojou konštrukciou pripomína malý žeriav položený horizontálne, vytláčala z trysku cement vrstvu po vrstve v snahe vytvoriť navrhnutú štruktúru. Samozrejme samotný stroj neurobil všetku prácu, dokázal postaviť hrubú stavbu a na rad prišli ľudskí pomocníci, ktorí dokončili strechu, izolácie, osadili okná, inštalácie a ďalšie veci. Celkové náklady na projekt domu sa pritom vyšplhali len na 10 134 dolárov vrátane nábytku a spotrebičov.

Prenosná 3D tlačiareň Apis Cor za pomoci cementovej zmesi vytvorila za 24 hodín hrubú stavbu domu

Síce už existujú rôzne väčšie projekty 3D tlačených budov, ako je napríklad kancelária v Dubaji, no pre tieto projekty sú potrebné veľké a statické 3D tlačiarne, ktoré sú často zložené z niekoľkých kusov a musia sa po privezení na stavenisko zmontovať dokopy. A práve projekt domu Apis Cor bol postavený na mieste s použitím iba jedinej prenosnej 3D tlačiarne.

Prenosná 3D tlačiareň Apis Cor na reálnom projekte demonštrovala možné smerovanie výstavby v budúcnosti

Tá dosahuje maximálnu výšku 3,1 metra a maximálnu dĺžku 5 metrov, pričom váži takmer dve tony (presnejšie 1 814 kg). Tlačiareň môže byť transportovaná na stavenisko v celku na korbe nákladného vozidla. Spoločnosť pritom svoje prenosné 3D tlačiarne ponúka na prenájom alebo na predaj, no nemáme zatiaľ správu o tom, koľko to stojí.

Takéto prenosné 3D tlačiarne by mohli byť v budúcnosti vhodné pre rýchlu výstavbu malých domov, kedy by mohli nahradiť menej kvalifikovanú pracovnú silu. Pre spoločnosti, ktoré chcú ušetriť čas a peniaze je to dobrá správa, no robotníkov to zrejme až tak nepoteší.

Celkové náklady vrátane nábytku a spotrebičov boli iba jemne cez 10 000 dolárov