Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Futuristický areál spoločnosti Apple bude čoskoro dokončený

Futuristický areál spoločnosti Apple bude čoskoro dokončený
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Divízia Apple Foster + Partners pôvodne navrhla architektúru areálu v štýle „vesmírnej lode“ už v roku 2011 a teraz sa práce konečne blížia ku koncu. Areál dostal oficiálny názov Apple Park a pre zamestnancov Apple otvorí svoje brány v apríli tohto roku.

Presunúť približne 12 000 zamestnancov spoločnosti Apple zo súčasných priestorov do nového areálu Apple Park určite nebude ľahká úloha, aj preto od spustenia v apríli bude tento proces prebiehať postupne v priebehu ďalších šiestich mesiacov.

Stavebné práce a terénne úpravy na pozemku s rozlohou takmer 71 hektárov v kalifornskom meste Cupertino budú pokračovať ešte nejaký čas. Na pozemku vyrastie aj divadlo Steve Jobs Theater, pomenované na počesť zosnulého spoluzakladateľova spoločnosti. Dokončené by malo byť niekedy ku koncu tohto roka. Divadlo, situované na vrchole kopca, bude mať hľadisko s kapacitou 1000 miest a má tvar 6 metrov vysokého skleneného valca, zakrytého kovovou strechou z karbónových vlákien.

Areál Apple Park s futuristickým dizajnom architektúry by mal byť dokončený v apríli tohto roku

V areáli Apple Park nebude chýbať centrum pre návštevníkov s Apple Store a kaviarňou otvorenou pre verejnosť, či fitness centrum pre zamestnancov a priestory pre výskum a vývoj. V rámci terénnych úprav bude osadených 9 000 stromov s trávnatými plochami odolnými voči suchu a chodníky pre peších a bežcov.

Súčasťou areálu Apple Park je aj divadlo pomenované po zosnulom spoluzakladateľovi spoločnosti, Stevovi Jobsovi

Areál bude prevádzkovaný výhradne z obnoviteľných zdrojov energie s pomocou solárnych panelov s výkonom 17 megawattov. Objekty budú prirodzene vetrateľné a firma očakáva, že ich nebude treba vykurovať alebo temperovať s klimatizáciou počas deviatich mesiacov v roku. Podľa vyjadrenia spoločnosti Apple je pritom hlavná budova zložená z najväčších zakrivených sklenených panelov na svete. Jej celková úžitková plocha je pritom 260 128 metrov štvorcových.

Priečelie hlavnej budovy je tvorené z obrovských zakrivených sklenených panelov