Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová 101 Mpx digitálna stena Phase One sa vracia k čiernobielej fotografii

Nová 101 Mpx digitálna stena Phase One sa vracia k čiernobielej fotografii
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Phase One oznámila najnovší prírastok do svojej rodiny IQ3 digitálnych stien fotoaparátov stredného formátu. Novinka prináša rozlíšenie 101 megapixlov pre fotografovanie len v čiernobielych farbách. Technológia IQ3 100MP Achromatic je pritom popisovaná ako prvá 101 megapixlová achromatická digitálna stena na svete, ktorá sa môže pochváliť aj zvýšenou citlivosťou ISO na 51 200.

Na rozdiel od digitálnych zrkadloviek alebo bezzrkadlových fotoaparátov, ktoré sa skladajú z tela a objektívu, sú fotoaparáty stredného formátu zvyčajne tvorené z troch častí: vymeniteľného objektívu, tela fotoaparátu a zadnej digitálnej steny, v ktorej je umiestnený obrazový snímač. Výrobcovia tak môžu ponúkať širokú škálu digitálnych stien, ktoré sa spoja s telom fotoaparátu, ktorému prinášajú rôzne kombinácie rozlíšení a funkcií.

Spoločnosť Phase One predstavila novú digitálnu stenu IQ3 100MP Achromatic pre fotoaparáty stredného formátu

Nová digitálna stena Phase One IQ3 100MP Achromatic je určená pre fotografov, ktorí uprednostňujú čiernobiele zábery. Vo vnútri zariadenia sa nachádza veľký 101 megapixlový CMOS snímač s rozmerom 53,4 x 40,1 milimetrov, ktorý bol navrhnutý bez farebného filtra Bayer. Vďaka tomu sa všetko dostupné svetlo zachytáva nezmenené a bez obmedzenia, na rozdiel od tradičného snímača s farebným filtrom. Výsledkom je zvýšený potenciál zberu svetla a schopnosť vytvárania detailnejších a viac tieňovaných záberov.

Rozsah citlivosti ISO sa pohybuje od 200 do 51 200, čo je výrazne viac, ako má štandardná digitálna stena IQ 100MP s ISO 12 800. To digitálnej stene IQ3 100MP Achromatic prináša výhodu zachytenia v čiernej a bielej farbe aj pri horších svetelných podmienkach. Okrem toho stena neobsahuje infračervený odrazový filter, takže fotoaparát dokáže zachytiť svetlo aj z neviditeľného spektra. To by mohlo byť užitočné pre umeleckých fotografov, „krajinkárov“, či pre tých, ktorí sa zameriavajú na architektúru alebo dokonca na vedu.

Digitálna stena Phase One IQ3 100MP Achromatic má CMOS snímač s rozlíšením 101 megapixlov pre vyhotovenie čiernobielych fotografií

Na zadnej strany zariadenia sa nachádza 3,2 palcový dotykový displej s funkciou Live View, ktorá dokáže zobraziť aj svetlo, ktoré je normálne neviditeľné voľným okom. Digitálna stena IQ3 100MP Achromatic má elektronickú uzávierku, expozície dlhé až 60 minút a Wifi pripojenie pre bezdrôtovú komunikáciu a ovládanie.

Nová digitálna stena Phase One IQ3 100MP Achromatic je k dispozícii na predbežnú objednávku s plánovaním dodaním začiatkom augusta. No treba sa pripraviť na to, že to nebude vôbec lacná záležitosť. Samotná digitálna stena stojí 49 990 dolárov, alebo sa dá zakúpiť s telom fotoaparátu XF a objektívom z radu Schneider Kreuznach Blue Ring za cenu 54 990 dolárov.

Digitálna stena Phase One IQ3 100MP Achromatic disponuje 3,2 palcovým dotykovým displejom s funkciou Live View