Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sony vydáva zatiaľ najrýchlejšie SD karty na svete

Sony vydáva zatiaľ najrýchlejšie SD karty na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Titul výrobcu najrýchlejšej SD karty na svete najnovšie prevzala japonská Sony, ktorá predstavila svoje modely SD karty série SF-G v troch kapacitách 32, 64 a 128 GB. Karty sú navrhnuté pre zachytenie 4K videí a môžu sa pochváliť rýchlosťou čítania 300 MB / s a rýchlosťou zápisu 299 MB / s.

Kým rýchlosť čítania SD kariet sa v tejto hranici pohybuje už nejakú dobu, rýchlosť zápisu je v tejto oblasti novým rekordom. Zbernice UHS-II (Ultra High Speed II) už niekoľko rokov majú strop pre prenosovú rýchlosť 312 MB / s, čo znamená, že sa Sony podarilo poriadne blízko k tejto hranici priblížiť. Je to možné vďaka firmvéru v kartách, ktorý umožňuje UHS-II kompatibilným fotoaparátom rýchle ukladanie snímok a videí na kartu. Tie isté alegoritmy pomáhajú tiež rýchlejšiemu presunu dát z dočasnej vyrovnávacej pamäte na trvalé úložisko, pričom sa udržiava konzistentná rýchlosť, až kým sa SD karta nezaplní.

Spoločnosť Sony predstavila zatiaľ najrýchlejšie SD karty na svete

Čo sa týka kapacity nových SD kariet SF-G, tam sa moc nenachádzajú na popredných miestach. K dispozícii sú karty s veľkosťou 32 GB, 64 GB a 128 GB. Dnes sú pritom bežne dostupné karty s veľkosťami 256 GB a 512 GB a SanDisk už má aj model s kapacitou 1 TB. No treba si na druhú stranu zvážiť, čo je pre vás lepšie, či rýchlosť alebo veľkosť úložiska, pretože tieto vysokokapacitné karty sa zvyčajne nedostanú cez prenosovú rýchlosť 95 MB / s.

Podľa vyjadrenia Sony sú nové SD karty tiež odolné voči vode a statickej elektrine a v prípade, že omylom príde k zmazaniu alebo poškodeniu uložených dát, používatelia majú šancu ich zachrániť prostredníctvom bezplatného programu Sony Fire Rescue.

Nové SD karty série SF-G budú k dispozícii na jar tohto roku spolu s čítačkou SD kariet, ktorá umožní prenos súborov z novej karty do počítača pri vyšších rýchlostiach. Zatiaľ neboli zo strany Sony oznámené ceny týchto kariet.