Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hasselblad oslavuje s novým kompaktným fotoaparátom stredného formátu X1D

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 6. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Hasselblad pôsobí na trhu s fotoaparátmi už 75 rokov a toto výročie sa rozhodla osláviť, ako inak, vydaním svojho ďalšieho nového fotoaparátu. V nadväznosti na model H6D z apríla je nový fotoaparát s označením X1D prezentovaný ako prvý kompaktný bezzrkadlový fotoaparát stredného formátu na svete. X1D v malom a prenosom tele pritom ukrýva veľký 50 megapixlový snímač.

Hoci X1D vyzerá skôr ako kompaktný fotoaparát než tradičný fotoaparát stredného formátu, je vybavený 50 megapixlovým CMOS snímačom s rozmerom 43,8 x 32,9 milimetra, ktorý sa nachádza aj v modeli fotoaparátu H5D-50c. To by novému fotoaparátu X1D malo umožniť snímať vysoko kvalitné snímky pre profesionálov a majetnejších nadšencov kvalitnej fotografie.

Fotoaparát stredného formátu Hasselblad X1D v kompaktnom tele ukrýva 50 megapixlový CMOS snímač

X1D ponúka 14 stôp dynamického rozsahu a citlivosť ISO sa pohybuje v rozmedzí 100 až 25 600. Ako štandard pre fotoaparáty stredného formátu, je rýchlosť snímania 2,3 snímky za sekundu. Fotoaparát tiež ponúka možnosť záznamu videa v rozlíšení Full HD pri 25 snímkach za sekundu. Nechýba vstavané GPS a Wifi pripojenie, prostredníctvom ktorého je možné fotoaparát ovládať bezdrôtovo pomocou aplikácie PHOCUS Mobile pre systémy iOS.

Elegantnému hliníkovému telu fotoaparátu Hasselblad X1D dominuje z prednej strany veľký objektív

Fotoaparát Hasselblad X1D je od pohľadu fešák, jeho elegantné a štýlové telo je vyrobené z frézovaného hliníka a je odolné voči prachu a nepriaznivému počasiu. Fotoaparát meria 150 x 98 x 71 milimetrov a váži len 725 gramov. Je tak vhodným nástrojom pre fotografov na cestách, ktorí hľadajú kvalitu obrazu stredného formátu v malých rozmeroch.

Väčšinu prednej časti fotoaparátu zaberá veľký objektív. Ten je vymeniteľný a spolu s fotoaparátom prichádzajú na trh aj objektívy XCD 45mm F3.5 a XCD 90mm F3.2. 30mm objektív by sa k rodine mal pripojiť v septembri. Prostredníctvom adaptéru je možné k fotoaparátu X1D namontovať aj akékoľvek objektívy radu H.

Fotoaparát Hasselblad X1D má prehľadný dotykový displej s minimalistickým používateľským rozhraním

Na zadnej strane fotoaparátu sa nachádza množstvo ovládacích tlačidiel a otočných prvkov spolu s 3 palcovým dotykovým displejom s rozlíšením 920K bodov. Fotoaparát používa minimalistické používateľské rozhranie. K dispozícii je tiež elektronický hľadáčik s 2,36 miliónmi bodov. Snímky vo formáte RAW alebo JPEG sa môžu ukladať na duálne SD sloty pre pamäťové karty. Fotoaparát tiež poskytuje USB 3 konektivitu.

Nový fotoaparát Hasselblad X1D, ktorý sa bude ručne vyrábať vo Švédsku, by sa mal začať predávať od začiatku septembra tohto roku a bude stáť 7900 EUR.

Fotoaparát Hasselblad X1D je prvý kompaktný fotoaparát stredného formátu na svete