Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NAB 2015: Prvé reálne kamery s rozlíšením 8K

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
27. 4. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

(Aktualizované o videoreportáž) NAB Show, alebo v preklade podujatie národnej asociácie vysielateľov, je americkou výstavou v Las Vegas, ktorá svoje brány otvára už od roku 1923, aby predstavila najnovšie technológie pre televízny a filmový svet. A tak sa ukazujú nové kamery, objektívy, ale aj monitory a vôbec všetko čo s týmto priemyslom súvisí.

Ešte pred podujatím sa snažil filmárov zaujať Canon so svojim vynoveným modelom EOS C300 Mark II. Tentoraz je to už stroj so 4K záznamom a 35 milimetrovým CMOS senzorom. Prináša si až 15 stôp dynamického rozsahu, čo prináša lepšie vyrovnanie svetelných podmienok na zázname, pri preexponovaných a podexponovaných častiach scény.

Canon EOS C300 Mark II Digital Cinema Camera

Citlivosť ISO sa dá vystupňovať až na hodnotu viac ako 102 tisíc. Kamera by si zároveň mala priniesť aj menšie skreslenie obrazu vplyvom známeho rolling shutter efektu. Má tiež zabudované ND filtre pre lepšiu prácu s obrazom na ostrom slnku.

Canon EOS C300 Mark II Digital Cinema Camera

Aj známy výrobca lietajúcich dronov DJI nechcel so svojimi novinkami čakať až do začiatku výstavy. Do svojho portfólia tentoraz pridal dva nové stroje z radu Phantom. Nesú označenie Phantom 3 Professional a Phantom 3 Advanced.

DJI Phantom 3 Professional

Drón Professional je vybavený kamerou s maximálnym rozlíšením 4K a 30-timi snímkami za sekundu. Drón Advanced používa kameru s Full HD rozlíšením pri 60-tich snímkach za sekundu. Oba dróny majú vylepšený navigačný systém GPS spolu s technológiou GLONASS pre presnejšie určovanie polohy.

DJI Phantom 3

Ak sa drón ocitne mimo dosah satelitov, napríklad v interiéri, vie udržiavať svoju polohu pomocou novej technológie Visual Positioning System. Systém využíva vizuálne a ultrazvukové senzory, ktoré umožnia drónu automaticky vzlietnuť a pristáť pomocou stlačenia jediného tlačidla na diaľkovom ovládači.

Novú kameru na výstavu NAB priniesol aj známy americký výrobca RED. Ten sa však nenechal zahanbiť len tak nejakým 4K rozlíšením a poriadne pridal. Dokonca 4K znásobil a rovno dvomi. A výsledok ? Nová kamera s názvom WEAPON z rodiny RED Dragon má rozlíšenie až 8K.

RED Dragon WEAPON

V 19 megapixlovom čipe sa pritom kombinuje záznam v optimálnych farbách s dostatočným dynamickým rozsahom. Po novom sa budú zároveň do kamery nahrávať nielen R3D súbory, ale aj vo formáte ProRes. Zaujímavé je aj to, že sa vývojárom podarilo v kamere, pri rozlíšení 8K, zaznamenávať až 75 snímok za sekundu.

RED Dragon WEAPON

No a k REDu sa pripojila aj známa japonská spoločnosť IKEGAMI, keď tiež na výstave NAB predstavila svoj model kamery SHK-810, ktorá má tiež snímanie v 8K, avšak nebude slúžiť pre film, ale zrejme len pre televízie.

IKEGAMI SHK-810

Z krajiny vychádzajúceho slnka dorazila na výstavu aj nová kamera od SONY. Volá sa HDC 4300, točiť dokáže v 4K, ale ako prvá na svete má pre toto rozlíšenie až 3 snímacie čipy. To by malo priniesť záznam väčšieho spektra farieb.

Sony HDC 4300

Po aktualizácii softvéru navyše dokáže kamera spomaľovať zábery, a to v rozlíšení FULL HD až 8 násobne, čo je teda 480 snímok za sekundu. Rozhodne si teda svoje miesto nájde pri zázname športových udalostí, alebo pri ich televíznych prenosoch.

Sony HDC 4300