Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Photokina 2014: Nová vlajková loď APS-C zrkadloviek Canonu

Photokina 2014: Nová vlajková loď APS-C zrkadloviek Canonu
Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
15. 9. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonský Canon predstavil fotoaparát EOS 7D Mark II, ktorý je jeho najrýchlejšou zrkadlovkou, keďže fotí rýchlosťou až 10 snímok za sekundu. Po piatich rokoch sa tak dostáva k slovu vynovená verzia po svojom predchodcovi 7D. Prináša si so sebou predovšetkým nový CMOS snímač s viac ako 20timi megapixelmi, tandem dvoch nových obrazových procesorov DIGIC 6 a až 65 bodový zaostrovací systém, pričom všetky body sú krížového typu.

Táto vlajková loď v segmente zrkadloviek pre nadšencov fotografie a videa vzbudila pozornosť už pred uvedením. Na neoficiálnych stránkach sa tak objavovali rôzne parametre. Faktom však je, že nová 7D má extrémne rýchle a presné zaostrovanie. Vzhľadom na túto skutočnosť sa mimoriadne hodí na zachytávanie tých správnych okamihov v športe. Veľmi presne fotoaparát ostrí aj pri horších svetelných podmienkach.

Systém automatického zaostrovania iTR je rýchly aj preto, že neustále sleduje a rozpoznáva objekty, ktoré sa pohybujú v rámci snímanej scény, pričom k tejto činnosti používa informácie o farbách a tvárach. Citlivosť automatického zaostrovania možno prispôsobiť pomocou jednoduchého nástroja, ktorým sa upravuje sledovanie zaostrenia podľa prostredia a objektu snímania. Ak teda popred snímaný objekt prejdú aj iné objekty, nemá to na zaostrovanie žiadny vplyv.

Canon

Nový fotoaparát sa pri snímaní scény orientuje aj podľa meracieho snímaču s infračervenou detekciou. Ten má až 150 tisíc bodov a scénu delí na 252 oblastí. Samotný snímací čip bol vynovený a tak aj horšie svetelné podmienky nie sú pre novú 7D odstrašujúce. V tomto smere má fotograf možnosť nastavovať citlivosť snímača. Až po ISO 16 tisíc. Citlivosť sa však dá ešte aj ďalej vystupňovať, a to na ISO 51200.

7D má k dispozícii aj detekciu blikania. Svetlo, napríklad zo žiarivky, môže spôsobiť blikanie. Fotoaparát EOS 7D Mark II dokáže rozpoznať podmienky s blikaním a každý záber načasovať tak, aby prebehol v čase najvyššieho jasu blikajúceho svetelného zdroja. Pomerne zaujímavý je aj systém fungovania režimu s vysokým dynamickým rozsahom – HDR. Do fotografie sa tak dostanú detaily z tmavých i presvetlených scén, keďže fotoaparát sa automaticky postará o vyváženie svetla.

Fotografie sa zaznamenávajú na dve pamäťové karty. Compact Flash a SD. Oboma slotmi je zariadenie vybavené. Okrem toho má aj výstup HDMI s možnosťou nahrávať video do externého rekordéra vo formáte 4:2:2. Pre video má fotoaparát aj LowPass filter, ktorý odstraňuje nežiadúci efekt „Moire“. Pri videu sa tiež uplatňuje kontinuálne ostrenie. FULL HD záznam sa dá pritom nastaviť až do rýchlosti 60 progresívnych snímok za sekundu.

A nechýbajú ani konektory pre slúchadlá a vstup pre externý mikrofón, čo rozširuje ďalšie možnosti aj profesionálnejšieho nakrúcania s týmto fotoaparátom.