Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Fujifilm X-H1 so zabudovanou stabilizáciou v tele osloví aj filmárov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 2. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonský Fujifilm odhalil nový bezzrkadlový fotoaparát X-H1, ktorý označil ako najvýkonnejší fotoaparát zo série X. Novinka vychádza z pôsobivých funkcií vlajkovej lode X-T2 z roku 2016, no získala systém pre stabilizáciu obrazu zabudovaný priamo v tele fotoaparátu, spolu s pokročilými funkciami pre nakrúcanie videí, ktoré určite potešia aj profesionálnych tvorcov filmov.

Najvýraznejší rozdiel medzi novým fotoaparátom X-H1 a starším modelom X-T2 je jeho veľkosť. Prepracované telo, odolné voči poveternostným vplyvom a nárazom, dostalo veľkú rukoväť a väčšie tlačidlá (vrátane nového tlačidla AF-On) pre lepší komfort. Telo vyrobené z horčíka je údajne o 25 percent tenšie. Jeho rozmery sú len 139,8 x 97,3 x 85,5 mm a znížila sa aj váha na 673 g (vrátane pamäťovej karty a batérie).

Vo vnútri fotoaparátu je osadený 24,3 megapixlový APS-C (23,5 x 15,6 mm) snímač X-Trans CMOS III, ktorý spolupracuje s obrazovým procesorom X-Processor Pro. Štandardná citlivosť ISO od 200 do 12 800 sa dá rozšíriť na 100 až 51 2000. Rýchlosť kontinuálneho snímania je 14 snímok za sekundu s použitím elektronickej uzávierky alebo 8 snímok za sekundu s mechanickou uzávierkou.

Fotoaparát Fujifilm X-H1.

Model X-H1 sa považuje za prvý model série X, ktorý sa dokáže posunom snímača spracovať stabilizáciu obrazu v tele. Pre 5 osovú stabilizáciu využíva tri akcelerometre, tri gyroskopy a duálny procesor. Mikro vibrácie spôsobené mechanickou uzáverou by mali byť tiež redukované vďaka pridaniu pružinového mechanizmu, hoci fotografi tiež majú možnosť používať elektronické uzávierky.

Po stránke videa je nový fotoaparát Fujifilm X-H1 schopný záznamu v rozlíšení 4K (3 840 x 2 160) pri 30 snímkach za sekundu s prenosovou rýchlosťou až do 200 Mb / s. Zariadenie zvládne aj vyššie rozlíšenie DCI 4K pri 24 alebo 23,98 snímkach za sekundu. Pre filmárov je k dispozícii aj režim emulácie kino filmu. K ďalším kľúčovým funkciám patrí aj 12 stôp dynamického rozsahu, záznam v rozlíšení Full HD pri rýchlosti 120 snímok za sekundu a 24-bitový / 48 kHz interný mikrofón.

Fotoaparát Fujifilm X-H1.

Automatické ostrenie využíva hybridný kontrastno-fázový detekčný systém, ktorý bol vylepšený pre snímanie aj v slabých svetelných podmienkach. Nový režim Flicker Reduction zabezpečí stabilnú expozíciu pri kontinuálnom snímaní aj pod fluorescenčným a ortuťovým osvetlením. 3 palcový dotykový LCD displej je možné nakloniť v troch smeroch a nechýba ani integrácia rozhrania Bluetooth 4.0 a Wi-Fi pre bezdrôtový prenos súborov a diaľkové ovládanie. Výdrž batérie na jedno nabitie je udávaná na 310 snímok alebo až 35 minút záznamu videa v rozlíšení 4K.

Nový fotoaparát Fujifilm X-H1 bude k dispozícii od 1. marca za cenu 1 899,95 len za telo. Dostupná bude aj voliteľná rukoväť s batériou, ktorá používateľom na jedno nabitie rozšíri snímanie až na 900 snímok alebo pridá približne 30 minút nahrávania 4K videa.

Fotoaparát Fujifilm X-H1.