Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pojazdný robot Segway Nimbo poslúži ako autonómny strážny „pes“

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Segway je najmä známa svojimi gyroskopickými „vozítkami“ pre dopravu používateľa v mestkom prostredí, no na výstave CES 2018 sa tento výrobca pochválil pojazdným autonómnym robotom Nimbo, ktorý je navrhnutý pre bezpečnostné služby a stráženie rôznych vonkajších priestorov.

Robot Nimbo je založený na mobilnej gyroskopickej platforme spoločnosti Segway Robotics, ktorá využíva prevodovku, motor a batériu pre svoj pohon. Spolu so systémom pre videnie a rozpoznávanie objektov, ktorý zabezpečí 3D kamera Intel RealSense, disponuje Nimbo určitým stupňom autonómie a zachytáva HD video o prípadnej podozrivej činnosti v stráženom priestore.

Pojazdný robot Segway Nimbo dokáže autonómne strážiť vonkajšie priestory.

Algoritmy umelej inteligencie rozpozná ľudí a objekty, ako sú napríklad zaparkované automobily, pričom by mala zvládnuť identifikovať aj podozrivé udalosti, ako je pokus o vniknutie do budovy, bitka alebo pokus o krádež automobilu. Ak sa robot Nimbo rozhodne, že sa niečo také deje, spustí svetelný a zvukový alaram a zároveň odošle pracovníkovi bezpečnostnej služby oznámenie o tejto udalosti. Ten si prezrie priložený videozáznam a ak ide naozaj o niečo nekalé, môže na iného robota Nimbo naskočiť a začať prenasledovať podozrivého rýchlosťou až 17 km / h.

Pojazdný robot Segway Nimbo dokáže autonómne strážiť vonkajšie priestory.

Pojazdný robot Nimbo sa môže pohybovať v skupinách s ďalšími robotmi a dá sa naprogramovať tak, aby sledoval konkrétne trasy alebo si vybral vlastnú optimalizovanú cestu. Nimbo má šírku 63,5 centimetra a je vysoký 76 centimerov, takže by mal byť schopný sa dostať aj do pomerne tesný a nízkych priestorov. Podľa spoločnosti Segway sa dá prispôsobiť tak, aby vyhovoval rôznym požiadavkám a spôsobom využitia pri strážení.

Rovnako ako viacero predstavených produktov na CES 2018, ani v tomto prípade spoločnosť neuviedla žiadne informácie o cene alebo dostupnosti.

Pojazdný robot Segway Nimbo dokáže autonómne strážiť vonkajšie priestory.