Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pištole pre vysokotlakové čističe Kärcher získali vyspelé technológie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už máte za sebou jesenne upratovanie okolo domu? Ešte ste všetko nestihli? Napríklad očistiť bicykle či záhradný nábytok? No vieme ako vám to pôjde rýchlejšie. Napríklad aj s vysokotlakovým čističom. Ten, ktorý vám ukážeme dnes má však takú silu, že dokáže aj z väčšej diaľky očistiť povedzme aj lyžicu z bagra.

Vysokotlakové čističe majú oproti klasickému čisteniu špongiou alebo bežným tlakom z hadice zásadnú výhodu v tom, že dokážu efektívne odstrániť z povrchov aj extrémne silné znečistenie. Popri tlaku je dôležité najmä to, aký je prietok vody v tryske, ktorá ukončuje samotnú čistiacu pištoľ.

„To znamená, že či my tú špinu keď ju roztierame len roztierame alebo keď čistíme tlakom, my tú špinu odlepujeme a zároveň je ten veľký prietok vysoký aj veľmi účinne a rýchlo odstráni, dá preč z toho čisteného povrchu,“ vysvetľuje pani Martina Weissová, Kärcher Slovakia.

Hlavným komponentom vysokotlakových čističov je čerpadlo. Práve to tlačí vodu cez hadicu do ovládacej pištole s tryskou, v ktorej vzniká ten správny tlak a prietok pre precízne vyčistenie povrchov. Nemecký výrobca Kärcher sa pritom zameral aj na modely čistiacich zariadení, ktoré majú značne vysoký tlak vody. Vďaka tomu si poradia aj so špinou v náročnom prostredí.

„Pri tých profi strojoch od tých 150 barov vyššie. To znamená, že pri takých bežných strojoch v stavebníctve je používaných okolo tých 250 barov, čo je oproti, napríklad máme vodovodný kohútik, kde máme približne nejakých 3,5 baru, 4 bary, značný rozdiel.“

Vývojári z Kärcheru sa však pri svojich výrobkoch nesústredili len na výkon, ale aj na efektivitu práce a najmä na to, ako používateľom čo najviac zľahčiť a urýchliť. Aj preto vyvinuli závit EASY!Lock, ktorý využíva aj najnovšia pištoľ s názvom Easy-Force.

„Doteraz tie pištole, keď ste potrebovali vymeniť pracovný nadstavec, museli dlho šróbovať, čo bolo časovo náročné. Teraz momentálne to vieme urobiť na jednu otočku, to znamená 360 stupňov a máme pracovný nadstavec nasadený.“

Tlaková pištoľ Easy-Force pre vysokotlakové čističe Kärcher.

Pištoľ Easy-Force má navyše kompletne zmenené ovládanie, ktoré znižuje námahu a prípadné bolesti rúk a najmä dlaní, ktoré by mohli vzniknúť pri dlhšom čistení s vysokotlakovým čističom. Po novom sa teda pištoľ už neovláda spredu, ako tomu bolo pri starších modeloch.

„Teraz je to omnoho jednoduchšie, lebo pištoľ zatlačíme zozadu. Ona vlastne pracuje na tom samotnom tlaku a ona sa vám pekne kvázi oprie do dlane. Takže tá práca je úplne bez námahy. Je to mosadzné vnútro, sú tam keramické piesty a pomalo otáčkový motor, štvorpólový. Takže tam by ste mohli aj tri hodiny s tým čistiť.“

Pri vysokotlakových čističoch dochádza k obrovskému namáhaniu práve pištole s tryskou, no v tomto smere pomáha novému modelu Easy-Force materiál, ktorý dokáže poriadne predĺžiť aj životnosť.

„Máme aj guľôčku aj sedlo toho ventilu celokeramické a keramika je materiál, ktorý naozaj je silnejší ako akákoľvek častica, ktorá by sa mohla dostať dovnútra a poškodiť nám to. Tým pádom pištoľ má 5x dlhšiu životnosť ako jej predchodcovia.“

Pri návrhu pištolí Easy-Force sa myslelo aj na prácu v ťažkých podmienkach a tak sú vyrobené z tvrdených plastov. Zjednodušenie konštrukcie navyše používateľom poskytne takmer bez údržbovú prevádzku.

„Nie je potrebné meniť nejaké tesnenia, nie je potrebné niečo stále premazávať. Naozaj, že tá keramická technológia urobila z tejto pištole naozaj ideálneho pomocníka,“ dodáva Martina Weissová, Kärcher Slovakia.

Zima nám pomaly klope na dvere a tak sa treba s jesenným upratovaním naozaj poponáhľať. S efektívnym a jednoduchým čistením rôznych plôch a objektov by tak nielen firmám, ale aj domácnostiam, mohli podať pomocnú ruku práve technologicky vyspelé vysokotlakové čističe.