Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Exoskeleton montérom vo Forde uľahčí prácu s náradím nad hlavou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Exoskeleton je špeciálna konštrukcia, ktorá zvyčajne s využitím hydrauliky pomáha používateľovi vykonávať činnosť, ktorá by za normálnych okolností bola pre neho príliš namáhavá až nemožná. Exoskeletony si môžu nájsť miesto napríklad v armáde alebo ťažkom strojárskom priemysle, no po novom sa ich pre svoje montážne linky rozhodla využiť aj automobilka Ford.

Na automobilových montážnych linkách spoločnosti Ford sa nájde niekoľko pracovných pozícií, ktoré vyžadujú, aby sa pracovníci s náradím neustále načahovali nad hlavu. Počas celej šichty si takáto činnosť môže vyžiadať svoju daň v podobe bolesti krku, ramien a chrbta.

Aj to je jedným z dôvodov, prečo sa automobilka Ford rozhodla spojiť sily s americkou spoločnosťou Ekso Bionics, ktorá poskytla na otestovanie exoskeleton pre hornú časť tela, pomenovaný ako EksoVest, ktorý zdvíha a podporuje ramená používateľa.

Exoskeleton EksoVest pomáha pracovníkom na montážnych linkách v automobilke Ford.

Exoskeleton EksoVest pre svoju činnosť nepotrebuje napájanie a môže byť nosený pracovníkom, ktorého výška sa pohybuje od 152 do 193 centimetrov. Exoskeleton využíva systém pružín, ktoré používateľovi poskytnú nastaviteľnú pomoc pri zdvíhaní 2,2 až 6,8 kilogramu na každé jedno rameno. Používatelia sa s EksoVest dokážu voľne pohybovať, nakoľko je táto špeciálna pomôcka pomerne ľahká, s udávanou hmotnosťou 4,3 kilogramu.

Exoskeleton EksoVest pre svoju činnosť nepotrebuje napájanie a môže byť nosený pracovníkom, ktorého výška sa pohybuje od 152 do 193 centimetrov.

Spolupráca spoločností Ford a Ekso Bionics umožila otestovať a zdokonaliť skoré prototypy exoskeletonu EksoVest práve vďaka získaným poznatkom priamo od pracovníkov vo výrobe. Výsledkom sa stal nositeľný nástroj, ktorý zníži namáhanie tela pracovníka, čím sa zároveň znižuje pravdepodobnosť nejakých zranení alebo bolestí. Zamestnanci sa tak na konci pracovnej doby môžu cítiť lepšie ako doteraz, čo sa môže pozitívne odraziť na ich produktivite aj celkovej morálke.

Exoskeleton EksoVest využíva systém pružín, ktoré používateľovi poskytnú nastaviteľnú pomoc pri zdvíhaní 2,2 až 6,8 kilogramu na každé jedno rameno.